VZP skoncuje se společností IZIP

10. 1. 2014 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Všeobecná zdravotní pojišťovna definitivně ukončila jednání se společnost í IZIP o převzetí portálu VZP. Portál pro komunikaci s poskytovateli péče i svými pojištěnci si bude spravovat sama. Podle informací Lidových novin chce ředitel VZP Zdeněk Kabátek do konce ledna správní radě VZP navrhnout vypsání otevřeného výběrového řízení – jen změnou provozovatele portálu může pojišťovna ročně ušetřit desítky milionů.


O tom, co je třeba udělat k definitivnímu odpoutání se od společnosti IZIP si Všeobecná zdravotní pojišťovna udělala (VZP) jasno již minulý rok, kdy správní rada VZP přistoupila na návrh ředitele Zdeňka Kabátka odkoupit od společnosti IZIP práva na provozování komunikačního portálu VZP, jenž je nyní kontroverzní společností spravován za přibližně 70 miliard ročně – podle zjištění Lidových novin by však podobnou službu uměly poskytovat jiné firmy až 500 krát levněji.

VZP došla trpělivost

„Menšinový vlastník nereagoval na výzvu k jednání. Dne 27. ledna proto skutečně navrhnu správní radě, abychom šli cestou otevřeného výběrového řízení. Zajistíme si portál sami,“ řekl listu šéf VZP Zdeněk Kabát, který chce tendr vypsat už do měsíce. Nový portál by prý mohl být rozběhnut do konce tohoto roku.

„V současné době platíme IZIPu jakožto společnosti ročně 72 milionů za provoz portálu. To je jediný smluvní vztah, který dnes s IZIPem máme. A cena převodu části podniku – tedy portálu – je dohodnuta ve výši 59 milionů bez DPH. Já si myslím, že je logické, že ta částka je poměrně přiměřená a pro pojišťovnu nákladově efektivní,“ konstatoval v říjnu minulého roku ředitel VZP, podle jehož slov je i dnes hlavním cílem vyřešit otázku portálu v co nejkratším termínu, neboť každý měsíc provozu portálu pod společností IZIP stojí VZP nemalé peníze. VZP v říjnu odhadovala, že by ročně provoz portálu byla schopna zajistit vlastními silami za částku přibližně 4,5 – 5 milionů ročně.

Zlomek ceny

Podle dnešních Lidových novin dokážou jiné společnosti podobnou službu nabídnout neskonale levněji. „Portál je možné vystavět již od půl milionu korun,“ odpověděl listu osloený odborník Daniel Pecina ze společnosti Trask solutions, která se podobnými službami zabývá.

Ten Lidovým novinám také prozradil, že správa takového komunikačního portálu je obvykle účtována přibližně 30 procenty z ceny díla ročně – VZP by tedy teoreticky mohla místo zhruba 70 milionů ročně platit přibližně 150 tisíc.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?