VZP: Snížení počtu akutních lůžek se nedotkne pacientů ani péče

5. 11. 2012 8:27
přidejte názor
Autor: Redakce
Snížení počtu akutních lůžek v nemocnicích nebude mít negativní dopad na pacienty ani na zdravotní péči v Česku, uvedla Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) v prohlášení zaslaném ČTK.


Pokud pojišťovny s některou nemocnicí uzavřou pouze krátkodobou smlouvu, neznamená to podle VZP, že nemocnice bude zrušena. Pojišťovny v pondělí oznámily, že v příštím roce plánují snížit počet akutních lůžek o 6000. ČSSD upozornila, že kraje budou asi muset vrátit stomilionové dotace využité na rekonstrukci nemocnic.

Podle mluvčího VZP Jiřího Roda optimalizace počtu lůžek neznamená negativní dopad na pacienty nebo na zajištění zdravotní péče v zemi. „K úplnému útlumu akutní lůžkové péče dojde pouze u 12 z celé sítě 152 nemocnic v ČR,“ napsal mluvčí. S nemocnicemi budou uzavřeny dlouhodobé smlouvy s tím, že u některých z nich se ještě změní rozsah a struktura péče, dodal. Osmnácti nemocnicím je navržena střednědobá smlouva, která podle VZP vytvoří dostatečný časový prostor, aby se mohla změnit struktura poskytované péče.

K obavám ze zrušení nemocnic, pro něž je navrhována krátkodobá smlouva s útlumem akutní lůžkové péče, Rod uvedl, že jde o deset zařízení v šesti krajích s kapacitou 573 akutních lůžek. „Některá se budou transformovat do režimu jednodenní péče v případě chirurgických oborů či následné lůžkové péče, u některých dojde k transformaci na sociální lůžka,“ sdělil mluvčí.

VZP nesouhlasí s tím, že zrušení akutních lůžek povede k nedostupnosti zdravotní péče, současná medicína podle ní umožňuje rozšíření počtu výkonů a služeb s jednodenní nebo ambulantní péčí.
„Přírůstek dnes nedostatkových lůžek následné či sociální péče se jistě projeví pozitivně a za případnou krátkodobou hospitalizací bude zas výhodnější se vydat třeba do vzdálenější, ale kvalitní, dobře fungující, moderně vybavené nemocnice, která má k dispozici vysoce kvalifikované lékaře a další zdravotnický personál,“ dodal Rod.

Místopředseda ČSSD a jihomoravský hejtman Michal Hašek dnes plán pojišťoven označil za jednostranný diktát, o kterém se kraje jako zřizovatelé nemocnic dozvěděly až z médií. Hašek upozornil, že kraje budou muset Evropské unii nebo státu vracet dotace v řádu až stovek milionů korun, které získaly a využily na rekonstrukci nemocnic.

Hašek, který je také šéfem asociace krajů, oznámil, že zástupci krajů se chtějí příští týden dohodnout s představiteli nemocnic na společném postupu kvůli rušení lůžek.

Sdružení nemocnic, lékařů a pacientů už v úterý vyzvalo nemocnice, aby smlouvy s pojišťovnami neuzavíraly. „Bez rozhodování jakéhokoli orgánu odpovědného občanům a v rozporu s dohodami učiněnými v některých krajích chtějí zrušit 30 nemocnic, 12 hned a dalších 18 v krátké době. Ve 101 nemocnicích chtějí omezit péči,“ uvedl štáb. Podle jeho představitelů je tvrzení pojišťoven, že péče nebude omezena, určeno „jen hlupákům“.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?