VZP snížila jihomoravským nemocnicím limity na operace endoprotéz

12. 7. 2012 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) snížila krajským nemocnicím na jižní Moravě limity na operace endoprotéz. Podle ředitele kyjovské nemocnice Petra Svobody mohou udělat o třetinu zákroků méně než loni. Vzrostou tak čekací doby na zákroky. VZP ale tvrdí, že péče o pacienty je zajištěna dostatečně. Nemocnice chtějí s pojišťovnou ještě jednat.


Kvůli nižším limitům nemocnice vyčerpají peníze na operace dříve a více pacientů se na zákrok nedostane.

Musí počkat na další peníze od VZP, a čekací doby na operace se tak prodlužují. „Pojišťovna snížila všem krajským nemocnicím úhrady na operace endoprotéz. Pro nás je to nepřijatelný stav,“ řekl ČTK Svoboda. Na poslední poradě ředitelů podle něj zástupci nemocnic sepsali hlášení a předali ho krajskému úřadu. Krajský radní zodpovědný za zdravotnictví by měl nyní jednat s ředitelem VZP o navýšení.

Pojišťovna ale odmítá, že by byl limit na operace nedostatečný. „Péče o klienty VZP pro rok 2012 je v Jihomoravském kraji zajištěna dostatečně. S nemocnicemi jednáme průběžně a nezaznamenali jsme v této věci žádné výhrady,“ sdělila ČTK Marcela Kvapilová z pojišťovny. Podle ní mají nemocnice v Jihomoravském kraji sjednanou celkovou maximální výši úhrady endoprotetických výkonů podle úhradové vyhlášky. O rozložení výkonů během roku rozhodují nemocnice samy.

Snížený limit na operace endoprotéz potvrdila i Anna Mrázová z Fakultní nemocnice Brno. VZP nemocnici snížila počet náhrad s tím, že by měla zůstat stejná čekací lhůta na operace. Ta je nyní 18 měsíců. „Za těchto podmínek nejsme schopni neprodloužit čekací doby na operace. Nižší počet náhrad nám nevadí, ale podmínka neprodloužení čekacích lhůt je nereálná,“ řekla ČTK Mrázová.

Zástupci nemocnic doufají, že se s VZP ještě domluví na jiných podmínkách.

Možnost nechat si voperovat endoprotézu je kromě nemocnic i na soukromé klinice SurGal clinic v Brně. Ceny se tu pohybují od 18.000 korun výš, čekací doba je podle internetových stránek kliniky od jednoho měsíce.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?