VZP uhradí Protonovému centru v Praze léčbu desetiletého chlapce

21. 5. 2013 8:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) uhradí léčbu desetiletého chlapce s mozkovým nádorem v pražském Protonovém centru. Jako jedinou možnou ji doporučili specialisté z Fakultní nemocnice Motol, kde chlapec podstoupil v dubnu dvě operace a bude tam pokračovat v chemoterapii. Je to teprve druhý pacient, jehož léčbu VZP v Praze schválila. Dalšího klienta léčí pražské centrum bez souhlasu VZP, chce za ni milion korun. VZP léčbu uhradí a bude požadovat půl milionu zpět.


Na léčbu protonem posílá VZP klienty běžně do Mnichova, kde je podle ní levnější - domluven je paušál 502.000 korun, k tomu hradí VZP dalších zhruba 100.000 za ubytování, stravu a tlumočníka. VZP se podle Tichého nyní rozhodla pro pražské pracoviště, protože cestování by mohlo chlapcův zdravotní stav zhoršit.

„Vzhledem k tomu, že desetiletý hoch prodělává na vysoce specializovaném a kvalitním pracovišti v Motole komplexní operativní i chemoterapeutickou léčbu, a také proto, že delší cestování by mohlo jeho stav zhoršit, rozhodla se VZP, že ho nebude převážet na zahraniční pracoviště a uhradí jeho ozařování v Protonovém centru v Praze,“ uvedl Tichý.

S postupem VZP souhlasí ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). „Já velmi vítám, že se VZP chová flexibilně podle potřeby pacientů, jejich potřeby medicínské i potřeby optimalizovat náklady na léčbu,“ řekl ČTK ministr, původní profesí rentgenolog. Připomněl, že se nikdy netajil tím, že pár desítek pacientů z ČR bude protonovou léčbu potřebovat. Problém ale podle něj je, že centrum mluví o tisících pacientů z ČR.

Tichý uvedl, že ředitel VZP Zdeněk Kabátek požádal dopisem pražské centrum, které je již s chlapcovým zdravotním stavem seznámeno, aby sdělilo, zda ho k léčbě přijme. Požádal i o cenovou kalkulaci. VZP s centrem smlouvu nemá a nemá ji ani žádná další česká zdravotní pojišťovna.

Mluvčí centra Vladimír Šulc ČTK řekl, že od dopis ředitele VZP dosud nemají. Desetiletého chlapce přijalo centrum do léčby již minulý pátek. Podle závěru motolských lékařů i odborníků z centra nebylo možné s jejím zahájením otálet,“ uvedl mluvčí s tím, že centrum léčí také šestiletého chlapce s mozkovým nádorem, pojištěnce VZP. Ani jeho léčbu pojišťovna neschválila. Podle Šulce schválila VZP jen pacienty, o nichž napsala médie. „Proto prohlášení VZP považujeme za populismus, nikoli za seriózní deklarování zájmu o pojištěnce,“ dodal.

Soukromé Protonové centrum vybudované na Bulovce za 4,2 miliardy korun chce na základě smlouvy o smlouvě budoucí, již podepsal v roce 2006 nucený správce, získat kontrakt s VZP za miliardu korun ročně na 15 let. VZP dokument zpochybňuje. VZP a centrum na sebe podaly trestní oznámení. Správní rada pověřila ředitele VZP, aby zájmy pojišťovny hájil i soudně.

Podle Tichého ale jdou v případě malého pacienta stranou právní spory mezi pražským centrem a VZP, stejně tak jako skutečnost, že je dražší než některá protonová centra v cizině. „Pro VZP je jednoznačnou prioritou zdraví a život klienta. Protože ze zdravotních důvodů se protonová terapie v Praze jeví jako jediná možná, VZP ji chlapci uhradí,“ dodal.

Mluvčí zdůraznil, že úhrada léčby tohoto pacienta nic nemění na rozhodnutí VZP, že své klienty, kteří protonovou léčbu nezbytně potřebují a jejich zdravotní stav to umožní, bude posílat do „zkušenějšího a ekonomicky výhodnějšího“ Protonového centra v Mnichově.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?