VZP vede správní řízení s nemocnicemi v osmi krajích

30. 3. 2009 9:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Kvůli odpouštění zdravotnických poplatků zahájila Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) správní řízení s nemocnicemi v osmi ze 13 krajů. Pokuty hrozí 21 zařízením. Nejvíc chyb našla největší česká pojišťovna v jižních Čechách. Řízení tam zahájila se šesti nemocnicemi...


řekl ČTK mluvčí VZP Jiří Rod.

Krajské nemocnice v regionech poplatky nevybírají, protože lidem je proplácejí kraje ovládané sociálními demokraty. ČSSD proti poplatkům dlouhodobě vystupuje a po vyhraných krajských volbách prosadila v krajských nemocnicích jejich promíjení. Nelíbí se to ministerstvu zdravotnictví, které to považuje za porušování zákona.

VZP podle mluvčího nebude zveřejňovat, kterých nemocnic se řízení týká, protože zatím neskončilo. Identita nemocnic je přesto jasná v Olomouckém a Středočeském kraji. Řízení tam pojišťovna vede se všemi krajskými nemocnicemi. V Olomouckém kraji může platit pokutu společnost Agel. Nemocnice v Přerově, Prostějově a Šternberku má od kraje na 20 let v pronájmu.

Počet nemocnic, s nimiž pojišťovna řízení povede, nemusí být konečný, a to ani v dalších krajích. „Příští týden můžeme zahájit další řízení. Nelze to brát za konečný údaj,“ řekl Rod. Pracovníci pojišťovny kontrolují nemocnice ve všech krajích.

Pojišťovna řízení zahájí, když má na základě provedených kontrol za to, že zdravotnické zařízení porušuje zákon. „Můžeme uložit pokutu až do výše 50.000 korun v jednom správním řízení, pokud poplatky nejsou vybírány soustavně a opakovaně,“ řekl Rod.

Jestli kraje nepostupují u poplatků protiprávně, nyní zkoumá také ministerstvo vnitra a policie. Pracovníci ministerstva prověřují, zda kraje odpouštěním poplatků nenakládají nehospodárně se svěřeným majetkem. Policie podle jihomoravského hejtmana Michala Haška zase na základě trestních oznámení zkoumá trestní odpovědnost krajských vedení. Týká se to Jihočeského a Jihomoravského kraje.

„Jak jsme připravili materiály pro ministerstvo, připravíme je i pro policisty. Bude se to týkat zápisů z jednání orgánů krajské samosprávy,“ řekl Hašek. Vyšetřování označil za „promyšlený tlak na nové politické reprezentace krajů“.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?