VZP vrací poplatky i lidem, za které platil kraj

9. 6. 2009 10:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Úhrada regulačních poplatků kraji způsobuje zmatek v proplácení peněz nad ochranný limit. Pojišťovny jsou povinny tyto peníze vyplácet, nemohou ale zjistit, zda za pacienta kraj už zaplatil, vrací tedy poplatky i těm lidem, kteří od hejtmanství náhradu dostali. Všeobecná zdravotní pojišťovna tak peníze dá i 29 lidem, za které možná kraj zaplatil, 55 tisíc korun....


Počty pojištěnců, kteří překročí limit, budou v následujících měsících rychle stoupat: dětem a seniorům byl pětitisícový limit snížen na polovinu, seniorům se do něj počítá více léčivých přípravků. Do konce roku by limit mohlo překročit až 140.000 lidí. „Pakliže pojištěnec překročil částku 5000, nebo 2500 korun, pojišťovna je povinna podle platného zákona mu vrátit přeplatek,“ potvrdil pro ČTK mluvčí pojišťovny Jiří Rod. Poplatek je příjmem lékaře nebo zdravotnického zařízení a pojišťovně nehlásí, zda peníze uhradil pacient nebo kraj. Pouze uvedou kód, že poplatek byl vybrán. Pojišťovně nesdělují úhradu za pacienta ani kraje. Někteří pacienti tím pádem dostanou „zpět“ peníze, které vůbec nevydali.

Podle nejnovějších dostupných dat překročilo k 10. květnu u VZP limit 33 pojištěnců, z toho čtyři v Praze. Celkem zaplatili 221.368 korun, VZP vrátí 56.368 korun, z toho 1252 korun čtyřem pražským pojištěncům a 55.116 korun pojištěncům, za něž zřejmě zaplatil poplatek kraj. Podle krajské evidence ale nevyužívají všichni pacienti nabídky kraje a mnozí regulační poplatek zaplatí ze svého. Letos zatím uhradili pojištěnci VZP na regulačních poplatcích a doplatcích na vybrané léky 1,14 miliardy korun, z toho se jim do limitu započítalo téměř 736 milionů korun. Nejvíce lidí, pět, překročilo limit v Jihomoravském kraji, VZP jim vrátí 18.264 koruny, a v Praze čtyři lidé. Žádný pojištěnec nepřekročil limit pouze v Pardubickém kraji. Podle dat k 28. prosinci 2008 překročilo ochranný limit 7445 pojištěnců VZP, kteří celkem vydali 48,3 milionu korun. VZP jim 11 milionů vrátila.

msvo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?