VZP: Výběr pojistného za čtyři měsíce klesl téměř o procento

23. 4. 2009 9:45
přidejte názor
Autor: Redakce
"Podle výsledků přerozdělení za první čtyři měsíce letošního roku došlo v ČR k poklesu výběru pojistného na zdravotní pojištění o 0,84 procenta. Ukazuje se, že vývoj výběru pojistného kopíruje situaci v ekonomice státu," uvedl mluvčí VZP Jiří Rod...


Výběr pojistného za první čtyři měsíce roku klesl oproti stejnému období loňska téměř o procento, respektive o 458 milionů. ČTK to sdělil mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Jiří Rod. Jde o data po takzvaném přerozdělení, v němž se mezi pojišťovny rozdělí vybrané peníze podle toho, kolik starých a vážně nemocných lidí mají mezi svými pojištěnci.

„Podle výsledků přerozdělení za první čtyři měsíce letošního roku došlo v ČR k poklesu výběru pojistného na zdravotní pojištění o 0,84 procenta. Ukazuje se, že vývoj výběru pojistného kopíruje situaci v ekonomice státu,“ uvedl mluvčí.

„Celkový výběr za období od 18. prosince 2008 do 17. dubna 2009 činí 54,287 miliardy korun, což je o 458 milionů korun méně než za stejné období loňského roku,“ uvedl Rod. Údaje nezahrnují pojistné za pojištěnce, za něž hradí pojistné stát. VZP je ze zákona správcem zvláštního účtu pro účely přerozdělování pojistného mezi zdravotními pojišťovnami.

Podle březnové zprávy ministryně zdravotnictví Daniely Filipiové přicházejí s narůstající nezaměstnaností zdravotní pojišťovny o část příjmů z výběru pojistného a stoupají jim závazky. Ministerstvo odhadlo pro letošní rok pokles o 3,6 až 10,9 miliardy proti původním plánům. VZP v únoru uvedla, že letos zvládne až pětimiliardový propad ve výběru zdravotního pojištění, aniž bude muset omezit drahou péči v centrech.

Vláda v březnu schválila návrh ministerstva zdravotnictví, aby od poloviny roku stouply platby státu za děti, studenty, důchodce a nezaměstnané z 677 na 727, v souhrnu je to do konce roku 2010 nárůst 7,8 miliardy. Zároveň budou muset zdravotní pojišťovny zhruba 2,9 miliardy, které chtěly letos a příští rok utratit za provoz, vložit do zdravotní péče. Lepší kontroly placení pojistného by měly ušetřit další půlmiliardu.

Návrhy se mají stát změnou zákona, není ale jisté, zda a kdy je sněmovna projedná. Nejbližší schůze začne příští týden. Zdravotnictví má na rok 240 miliard korun. Ještě v půli loňského roku zůstávalo na účtech zdravotních pojišťoven přes 20 miliard korun, ke konci roku už jen 13 miliard.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?