VZP vyčká s rozhodnutím o IZIP, řešení projedná správní rada

29. 11. 2013 8:32
přidejte názor
Autor: Redakce
Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) vyčká podle ředitele Zdeňka Kabátka s rozhodnutím o koupi komunikačního portálu od firmy IZIP, dokud se nevyjasní podstata obvinění, jež vznesla počátkem měsíce protikorupční policie na dva lidi v souvislosti s elektronickými zdravotními knížkami.


Kabátek ČTK řekl, že policie už umožnila VZP přístup do spisu, koncem příštího týdne ho právníci VZP prostudují. Ředitel dá správní radě zprávu včetně možných návrhů řešení 16. prosince.

V úvahu podle něj připadá také úplný odchod z projektu IZIP, pokud se ukáže, že problém není řešitelný v krátké době, řádově několika měsíců. Znamenalo by to vypovědět smlouvu na provoz portálu pro komunikaci s lékaři, plátci a pojištěnci a prodat akcie menšinovému vlastníku. VZP by si musela vybudovat urychleně portál vlastními silami.

„Dokud nebudeme znát právní podstatu obvinění, nebudeme s IZIPem dělat nic. Řeknu to zcela otevřeně, ani já ani moji kolegové ze správní rady se podle mého názoru nebudou chtít vystavit jakémukoli problému rozhodnutím, které nebude založeno na plné znalosti právní stránky věci,“ uvedl Kabátek.

V souvislosti s obviněním se mluví o bývalém řediteli VZP Pavlu Horákovi a generálním řediteli IZIP Jiřím Paškovi, jejich jména zatím nikdo oficiálně nepotvrdil. Kabátek chce ve spisu zjistit, zda krok policie souvisí s trestním oznámením, které podal loni tehdejší ministr zdravotnictví Leoš Heger. Podle Hegera se ve VZP kvůli projektu IZIP ztratilo 450 milionů korun. Policie už vyzvala VZP, aby utrpěnou škodu vyčíslila.

„IZIP je snad nejkomplikovanější kauza VZP a musím přiznat, že hledat tam dobré řešení je skoro nemožné,“ podotkl Kabátek. I kdyby se mu podařilo ukončit smluvní vztah se společností IZIP na provoz portálu, musí ještě prodat akcie menšinovému vlastníkovi tak, aby dosáhl ceny pro VZP maximálně výhodné. Starší analýzy mluví o hodnotě podniku mezi jednou až dvěma miliardami korun, podle Kabátka jsou tyto částky nadhodnocené.

„Pokud se budeme zbavovat akcií, a já nevidím v držení akcií žádný vysoký benefit pro VZP, tak jako statutární zástupce to musím udělat tak, abych nemohl být obviněn, že jsem to udělal pod cenou,“ shrnul.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?