VZP vypověděla smlouvu, za lékaře ale nemá náhradu

18. 2. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Na letitý spor mezi plicním lékařem Masroorem Alim ze Žatce a VZP v Lounech by mohli doplatit nemocní. Pojišťovna totiž k 28. únoru vypověděla jedinému specialistovi v oblasti smlouvu, ale nemá za něj náhradu...


Na letitý spor mezi plicním lékařem Masroorem Alim ze Žatce a Všeobecnou zdravotní pojišťovnou v Lounech by mohli doplatit nemocní. VZP totiž k 28. únoru vypověděla jedinému specialistovi v oblasti smlouvu, aniž by za něj měla náhradu.

Nemocným nyní doporučuje, aby jezdili do Podbořan, Loun nebo Chomutova. Ali zase pobízí své pacienty, aby přešli k jiné pojišťovně, jinak od nich po 1. březnu začne vybírat peníze.

„Specialistu pro Žatecko bychom mohli mít už za dva měsíce. Do té doby mohou pacienti využívat služeb lékařů v jiných městech, s nimiž máme smlouvy,“ uvedl ředitel lounské VZP Václav Říha.

Od března zaplatí jen za neodkladnou pomoc

Smlouva s Alim vyprší za deset dnů. Po 1. březnu mu VZP zaplatí jen za neodkladnou pomoc. Za jiné služby, včetně očkování proti tuberkulóze, nedostane od pojišťovny ani korunu.

„Budeme dál fungovat, ale nebudeme mít peníze. Asi začneme předkládat pacientům účty, ať zaplatí a pak si to vymohou na VZP. Nebo jim doporučíme, aby změnili pojišťovnu. Snad to pochopí,“ doufá lékař.

Ještě neví, že se pojišťovna chystá v místních novinách varovat své klienty, aby mu žádné peníze nedávali. „Neproplatíme jim to. Jestli mu cokoliv zaplatí, bude to z jejich kapsy,“ řekl Právu Říha.

Nemocné poslal do kanceláře

Do sporu s lounskou VZP se žatecký lékař Ali dostal kvůli platbám za zdravotní péči. Domnívá se totiž, že mu neplatí tolik, kolik by měla. Loni v září mu poslala místo nasmlouvaných 110 tisíc jen 34 tisíce korun.

„Celý srpen měl dovolenou a dostal zálohu, jako by ordinoval. V září jsme si tedy odpovídající část strhli. Je to běžná praxe,“ informoval Říha. Až do podzimu se jednalo o nezajímavý spor o penězích a termínech plateb.

Ali mu však dodal nové rozměry ve chvíli, kdy nechal dva své pacienty odvézt do Říhovy kanceláře. Na cestu jim dal lístek, že má pro klienty VZP vyčerpaný limit a ať se o ně pojišťovna postará.

„Je to neetické. Takhle se lékař nechová. Proto jsme mu vypověděli smlouvu,“ reagoval tehdy Říha. Tvrdil, že se Ali zpronevěřil profesi. To lékař kategoricky odmítl. Pacienti v Říhově kanceláři byli podle něj chronicky nemocní. Žádné okamžité nebezpečí jim nehrozilo. Pokud Ali doufá, že mu 13 tisíc registrovaných pacientů pomůže zvrátit rozhodnutí VZP, zřejmě se mýlí.

„Už nemůžeme ustoupit, protože by to vypadalo, že má Ali pravdu. A on ji nemá. Navíc těch pacientů není třináct tisíc. Ali převzal seznamy ze šedesátých let, a ty už nejsou pravdivé,“ usoudil Říha.

K vypovězení smlouvy s lékařem sahá VZP jen ojediněle. Na Lounsku se tak stalo jen jednou, a to v roce 1995. Lékař ve zkušební době požadoval proplacení krevních testů a neměl na ně ani vybavení. Druhým potrestaným bude Ali. Ordinaci ale kvůli tomu nezavře. „Budu své pacienty léčit dál. VZP se naštěstí nepovedlo zrušit mi registraci. Mám rozhodnutí kraje, podle kterého k tomu není důvod,“ dodal Ali.

ŠÁRKA TONAROVÁ, Právo, 18.2.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?