VZP vyšle na léčbu protony do Mnichova letos už čtvrtého klienta

22. 7. 2013 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Na léčbu protony vyšle Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) do mnichovského centra letos už čtvrtého klienta. Ředitel Zdeněk Kabátek ve čtvrtek úhradu schválil, řekl ČTK mluvčí VZP Oldřich Tichý. VZP uhradila léčbu v pražském centru letos třem klientům.


Zpochybňuje platnost dokumentu, podle kterého by měla pražskému centru platit ročně za 1650 svých klientů. Centrum pro letošní a příští rok na smluvním počtu netrvá, nabídlo, že letos bude léčit 450 klientů VZP.

Kabátek dnes v dopise jednatelům centra bratrům Václavu a Pavlovi Laštovkovým sdělil, že VZP je připravena zajistit léčbu protony „při dodržení transparentních postupů vyplývajících z právních předpisů ČR, které upravují poskytování a úhradu zdravotních služeb.“ ČTK dopis má.

Pro seriózní posouzení nabídky pražského centra pro letošní rok ale Kabátek podle dopisu postrádá nezbytné informace - především spektrum diagnóz, které by měly být pokryty léčbou protonovým svazkem, a také z jakých předpovědí počtu pacientů propočty centra vycházejí.

„Počty pacientů s reálnou potřebou léčby protonovým svazkem, kde je jednoznačně prokázána superiorita výsledků, se z našich kalkulací jeví jako daleko nižší,“ uvedl Kabátek v dopise.

Podle mluvčího centra Vladimíra Šulce by měly počty pacientů stoupat postupně, roční počet 1650 pacientů by byl naplněn až v roce 2016.

Centrum nemá smlouvu s žádnou českou zdravotní pojišťovnou, usiluje o naplnění kapacity klienty ze zahraničí. Zatím se mu podle Šulce podařilo nasmlouvat léčení pacientů ze Slovenska a Německa.

„VZP v současné době disponuje veškerými podklady pro uzavření smlouvy, včetně podrobného stanovení diagnóz vhodných pro protonovou léčbu. Na formulaci se podíleli přední odborníci, včetně zástupců společnosti pro radiační onkologii,“ řekl ČTK Šulc.

Podle onkologů je léčba protony vhodná v ČR pro pár stovek lidí za rok. Centrum argumentuje názory rentgenologů, podle nichž je přínosná až pro 15 procent ozařovaných, tedy až 4500 českých pacientů ročně.

Soukromé Protonové centrum na Bulovce bylo vybudováno a vybaveno za 3,5 miliardy korun. Spor s českými pojišťovnami začal, když VZP odmítla uznat platnost smlouvy o smlouvě budoucí. VZP dala na centrum trestní oznámení, centrum podalo žalobu na zaplacení smluvní pokuty k rozhodčímu soudu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?