VZP vytáhla do boje proti dlužníkům

15. 3. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Na soukromé exekutory se obrátila okresní pobočka Všeobecné zdravotní pojišťovny v Šumperku. Dluhy plátců pojistného včetně penále dosáhly na Šumpersku 215 miliónů korun...


Vedení pojišťovny si od této spolupráce slibuje rychlost a efektivnost při vymáhání pohledávek. Dosud exekutoři obdrželi 45 případů v částce jednoho miliónu korun.

„Během tří týdnů se podařilo vymoci několik desítek tisíc korun, což se jeví jako úspěch. V některých případech uhradili dlužníci dokonce celé částky,“ řekl Právu ředitel šumperské VZP Rostislav Pumprla.

Připustil však, že zaplacení dluhů lze očekávat od menších plátců. Pohledávky velkých firem, které jsou v konkursu, zůstanou pro pojišťovnu navždy ztracené.

Roste deficit

Mezi největší dlužníky patří Velamos Sobotín, který stojí na pátém místě celostátního žebříčku neplatičů. Dále se v rámci regionu na přední místa řadí Moravskoslezské dřevařské závody či Paywood Loučná.

„Jen plátců s dluhem nad jeden milión korun evidujeme v okrese na dvaatřicet. A právě tito dlužníci, kteří mnohdy dlouhodobě neplní svou zákonnou povinnost, se podílejí na rostoucím deficitu platební bilance,“ podotkl ředitel.

Využití služeb exekutorských úřadů znamená pro vedení šumperské zdravotní pojišťovny poslední možnost, jak získat prostředky od plátců.

„Dáváme přednost mimosoudnímu jednání a dohodě na splátkovém kalendáři. Pokud klient dodržuje splátkový režim, není důvod na něj posílat exekutory. Nyní vytipováváme případy, kde víme, že dlužník vlastní nějaký majetek, ale vyhýbá se placení,“ poznamenal Pumprla.

Jestliže se pojišťovně osvědčí vymáhání dluhů pomocí soukromých exekutorů, bude v boji s neplatiči tímto způsobem pokračovat.

Celkově okresní pobočka VZP vyměřila za posledních jedenáct let pohledávky za 422 miliónů korun, z nichž se jí podařilo dostat zpět 207 miliónů. Současné dluhy na pojistném by zajistily podle Pumprly úhradu za zdravotní péči v okrese na téměř tři měsíce.

„Znamená to, že kdyby plátci své závazky řádně plnili, mohli bychom zdravotnickým zařízením platit nejen včas, ale také za výhodnějších finančních podmínek,“ uzavřel ředitel.

Právo, Bára Haušková

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?