VZP začne Nemocnici Blansko proplácet zákroky na nové chirurgii

11. 1. 2012 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnice v Blansku získala v uplynulých dnech po vleklých jednáních smlouvu se Všeobecnou zdravotní pojišťovnou (VZP), která jí začne proplácet výkony na novém oddělení jednodenní chirurgie. ČTK to řekla ředitelka nemocnice Vladimíra Danihelková.


Oddělení bylo otevřeno před rokem a nemocnici stála jeho výstavba 50 milionů korun.

V minulém roce se na oddělení konalo 640 operací. Šlo o výkony za asi sedm milionů korun. Přibližně čtyři miliony měla za loňský rok proplatit za své pojištěnce VZP. Nestalo se tak, protože nemocnice s ní neměla uzavřenu smlouvu o úhradách.

Zbylé tři miliony korun činily náklady spojené s poskytnutím zdravotní péče pojištěncům jiných pojišťoven. Ty je uhradily. Podpis smlouvy s VZP byl pro blanenskou nemocnici klíčový.

Oddělení vzniklo v nástavbě nad jednou z nemocničních budov. Tvoří jej chirurgický sál a část se šesti lůžky, na která jsou umisťováni pacienti po operacích. Jeho zdravotnický tým dělá pouze drobné chirurgické zákroky, které si žádají jen velmi krátkou hospitalizaci. Po dni či dvou odchází pacient domů.

Jednodenní chirurgie blanenské nemocnice nabízí výkony klasické chirurgie, dále z ortopedie, plastické chirurgie a také z gynekologie. Patří mezi ně operace slepého střeva, zákroky související s odstraňováním kýl nebo přerušení těhotenství.

Dříve museli pacienti z Blanska a nejbližšího okolí jezdit kvůli drobným zákrokům do Brna či Boskovic. Podle Danihelkové se vytvořením nového oddělení podstatně zkvalitnila zdravotní péče o obyvatele tohoto regionu. Navíc je výhodné i pro VZP. Zvyšuje počet pacientů, kteří po zákroku nezůstávají v nemocnici, ale odcházejí do domácího léčení.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?