VZP zaplatí léčbu protony, již neschválila, bude chtít část zpět

10. 5. 2013 8:19
přidejte názor
Autor: Redakce
Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) zaplatí milion korun pražskému Protonovému centru za léčbu pacienta, kterého centrum začalo minulý týden léčit bez jejího schválení. V Mnichově, kam pacienty běžně posílá, by ji prý pořídila za polovic. Bude proto po pražském centru žádat vrácení půl milionu korun. Novinářům to řekl mluvčí VZP Oldřich Tichý. Mluvčí centra Vladimír Šulc ale ČTK řekl, že vybavení mnichovského centra je o deset let starší než pražského a ceny v zahraničí jsou dvojnásobné.


„Protože na prvním místě je pro VZP zdraví klientů, rozhodla se milion pražskému centru uhradit a třiačtyřicetiletého pacienta nechat dokončit terapii tam. Částka hrazená pražskému centru by v Mnichově stačila na léčbu dvou pacientů,“ uvedl Tichý s tím, že Mnichov funguje tři roky a léčil tisícovku pacientů.

K zahájení léčby u neschváleného pacienta Šulc uvedl, že VZP několik týdnů neodpovídala na žádost o úhradu a podle lékařů bylo nezbytné ji neprodleně zahájit. Podle Šulce mnichovští lékaři pacienta nevyšetřili, a není tudíž možné mluvit o ceně za léčbu. Tichý k tomu uvedl, že VZP má s Mnichovem sjednaný paušál, cena je tedy předem jasná.

Šulc poukázal i na další náklady spojené s léčbou. Léčba protonem je u dospělých ambulantní. Náklady na ozařování v zahraničí tak navýší cena za pobyt, stravu, cestování a tlumočníka a mohou prý dosáhnout až 200.000 korun. Tichý tyto propočty ale odmítl s tím, že i při maximální době léčby vyjdou další náklady maximálně na 100.000 Kč a VZP je pacientovi hradí.

Centrum vybudované na Bulovce za 4,2 miliardy Kč zatím nemá smlouvu s žádnou českou zdravotní pojišťovnou a léčí zahraniční pacienty. České pojišťovny uhradily centru léčbu tří pacientů jako nesmluvnímu zařízení a podle zjištění ČTK hodlají tento přístup zachovat.

Centrum chce podle smlouvy o smlouvě budoucí, již podepsal v roce 2006 nucený správce, kontrakt s VZP za miliardu korun ročně na 15 let. VZP dokument zpochybňuje. VZP a centrum na sebe podaly trestní oznámení. Správní rada pověřila ředitele VZP, aby zájmy pojišťovny hájil i soudně.

VZP už dřív souhlasila s léčením jednoho svého pojištěnce a léčbu zaplatila. Nyní má indikované k léčbě dva pacienty. „Vzhledem k trvajícím sporům o výši úhrad a vysokým cenám v pražském centru zahájila VZP jednání s dalšími centry v Evropě. Dobrou zprávou pro klienty je, že Rinecker Proton Therapy Center v Mnichově je připraveno léčit klienty VZP, a to za výrazně výhodnějších podmínek než v Praze,“ uvedl Tichý.

V nejbližších dnech odcestuje do Mnichova na ozařování jednadvacetiletý klient VZP s rozsáhlým nádorem v oblasti vedlejších nosních dutin prorůstajícím do lebky. Léčbu jako jedinou možnou doporučili odborníci z komplexního onkologického centra.

Tichý řekl, že léčbu v pražském centru za „rozléčeného“ pacienta VZP zaplatí, je to ale poslední takový případ. VZP už požádala všechna komplexní onkologická centra v ČR, aby vždy před předáním pacienta k léčbě konzultovali s VZP a následně směřovali pacienta tam, kde je uzavřena smlouva o konkrétní úhradě.

„Svým klientům, kteří protonovou léčbu potřebují, ji VZP za výše uvedených podmínek uhradí. Balík peněz ze zdravotního pojištění ale je jen jeden a VZP nehodlá dopustit, aby kvůli ziskům jednoho soukromého sanatoria scházely v budoucnu prostředky třeba na fotonovou terapii, kterou ročně VZP hradí 14.000 onkologicky nemocným klientům,“ řekl mluvčí.

Pražské centrum má kapacitu léčit za rok až 2500 pacientů. Ze zhruba 35.000 lidí, kteří v ČR každý rok potřebují léčbu rakoviny zářením, lze podle českých onkologů většinu léčit se stejně dobrými výsledky klasickým ozařováním, které je levnější. Léčba protony tak je podle nich vhodná nanejvýš pro stovku českých pacientů za rok.

Podle ministerstva zdravotnictví je léčba protony pětkrát dražší než konvenční ozařování, výsledky prý nejsou lepší.

Podle lékařů Protonového centra je jen otázkou času, kdy protonová léčba nahradí dosud používané metody ozařování, protože ničí jen nádorové buňky a výrazně méně poškozuje okolní zdravou tkáň. Vhodná je zejména pro děti, pacienty s nádory plic, prostaty, hlavy a krku, mozku a slinivky břišní.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?