VZP zvýší úhrady o 790 milionů, kraje slibům nevěří

25. 6. 2009 10:32
přidejte názor
Autor: Redakce
Pojišťovny ještě letos zvýší úhrady zdravotnickým zařízením tak, aby zdravotníci mohli dostat přidáno. Dohromady by toto navýšení mělo činit 1,2 miliardy korun. Všeobecná zdravotní pojišťovna již přislíbila, že zařízením přidá 790 milionů korun, kraje ale podobným slibům příliš nevěří....


Částka 790 milionů korun představuje asi 66 procent z celkové sumy 1,2 miliardy korun, tu mají dostat dohromady od všech pojišťoven zdravotnická zařízení. Peníze mají být použity na zvýšení platů zdravotnického personálu, především pak sester. Právě jejich počet ovlivní, kolik které pracoviště dostane. „V průběhu druhého pololetí 2009 tak bude zdravotnickým zařízením poskytována zvýšena měsíční záloha ve výši procentního podílu počtu sester v daném segmentu, při vyúčtování druhého pololetí bude poskytnutá záloha vyúčtována,“vysvětloval systém ředitel VZP Pavel Horák.

Nejvíce peněz, 463 milionů korun, půjde do nemocnic, úhrady se zde navýší o 0,71 procenta. V nemocnicích pracuje přibližně 47.605 zdravotních sester. Zhruba 73 milionů korun pak zamíří do zařízení následné ústavní péče a zotavoven. Tam působí přibližně 7515 sester. Zda peníze budou použity skutečně na platy zdravotníků ale pojišťovna zajistit nemůže, spoléhá se proto na přísliby státních i krajských nemocnic. Ale právě představitelé krajů příliš nevěří tomu, že by pojišťovny úhrady zvýšily.

Peníze stačit nebudou

Zatím není zcela jasné, o kolik přesně dostanou zdravotníci skutečně přidáno, vláda sice schválila, že zdravotním sestrám se mzdy zvýší o 15 procent a lékařům o 7 procent, peníze pojišťoven ale stačit rozhodně nebudou. Podle výpočtů zdravotnických odborů by na odpovídající zvýšení platů všem sestrám bylo potřeba letos vyčlenit celkem 2,3 miliardy korun. Odbory chtějí prosadit jednotnou platovou tabulku, aby se navýšení týkalo všech. K základnímu tarifu by podle jejich představ měli lépe pracující zaměstnanci dostávat navíc osobní ohodnocení. Odboráři bojují za svoje požadavky také peticí, pod kterou už shromáždili 10.000 podpisů. Poslancům ji předají po říjnových volbách.

Vlastníci musí hledat ve svých rezervách

Fakt, že plánované prostředky stačit nebudou, přiznal i ředitel VZP Pavel Horák, podle něj mají vlastníci zbytek hledat ve svých rezervách. „Je odpovědností vlastníků, ať už státu v případě státních nemocnic nebo krajů, v případě krajských nemocnic, aby ty náklady toho zdravotnického zařízení uzpůsobily těm potřebám,“ dodal Horák. Jenže některé kraje už nyní tvrdí, že ve svých rozpočtech žádné rezervy nemají. Při včerejším jednání s premiérem Janem Fischerem navíc představitelé krajů uvedli, že mají obavy, aby pojišťovny peníze vůbec poslaly.

Kabinet Jana Fischera nedávno rozhodl o navýšení tarifních platů pro zdravotníky s účinností od 1. července. Mělo by se to týkat zhruba 72.000 pracovníků ve státních zařízeních. Ministerstvo dohodlo se všemi zdravotními pojišťovnami, že kvůli tomu navýší platby ve druhém pololetí až o 1,2 miliardy korun. Přidáno by měly dostat i zdravotní sestry v krajských nemocnicích, přestože spadají pod jiný systém odměňování než zdravotníci ze státních zařízeních. Ministryně zdravotnictví Dana Jurásková předjednala se zástupci krajů, že poskytnou na navýšení mezd peníze. Krajská zařízení, akciové společnosti a soukromé nemocnice se neřídí tarifními tabulkami, jež vydává vláda. Pokud by sestrám nepřidaly, hrozilo by, že odejdou do státních nemocnic.

msvo, www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?