Walmark se připravuje na výrobu léčiv

10. 12. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
"Vybíráme tři typy volně prodejných léků z oblasti medikamentů na onemocnění horních cest dýchacích, které hodláme v roce 2003 začít vyrábět...


Třinec - Letošní stomiliónové investice do rekonstrukce stávajících výrobních objektů v Třinci a zahájení provozu nové linky za 17 miliónů korun patří k hlavním krokům, kterými divize farmacie akciové společnosti Walmark začíná připravovat vlastní produkci léčiv.

„Velmi dobře jsme v uplynulých letech zvládli výrobu vitamínových přípravků a stali se jejich největším domácím producentem,“ říká ředitel divize farmacie Roman Kantor. „Naučili jsme se základům, na nichž se dá rozvíjet vyšší úroveň - farmaceutická výroba. Trh léčiv nabízí daleko větší prostor, kterého bychom chtěli využít. Vybíráme tři typy volně prodejných léků z oblasti medikamentů na onemocnění horních cest dýchacích, které hodláme v roce 2003 začít vyrábět,“ dodal.

Domácí spotřeba léčiv na hlavu je nyní asi třikrát nižší než například v Německu, to vyplývá ze statistik Ministerstva zdravotnictví. Ročně se u nás spotřebují léky za téměř 40 miliard korun.

V republice je nyní podle údajů Státního ústavu kontroly léčiv Praha na šest desítek výrobců, největším jsou Léčiva, a. s. „Přechod od výroby potravinářských přípravků k lékům je dosti ambiciózním záměrem, neboť není nikterak snadný, vyžaduje dobrou přípravu, nemalé investice pro zajištění tzv. správné výrobní praxe a podléhá našemu přísnému schvalovacímu procesu,“ tvrdí mluvčí Ústavu kontroly léčiv Blanka Pospíšilová. „Na druhé straně mají i tuzemská léčiva šanci konkurovat záplavě zahraničních preparátů, které jsou vesměs daleko dražší. Cestou licenční produkce jdou téměř všichni naši výrobci, vzhledem k tomu, že náklady na vývoj, ale zejména na nutné následné klinické zkoušky si může dovolit jen několik světových koncernů,“ doplnila.

Obdobnou cestou se vydávají rovněž Třinečtí, kteří nyní vedou jednání s potenciálními prodejci licence na výrobu léků. „Do dvou let budeme dobře připraveni technicky i personálně, abychom v certifikačním procesu a registračním řízení obstáli,“ domnívá se vedoucí výroby divize farmacie Kazimír Gembala.

Společnost Walmark před několika týdny prodala svou divizi zemědělských produktů s ročním obratem kolem 400 miliónů korun a dále chce rozvíjet pouze produkci nealkoholických nápojů a farmacii. „Marže z prodejů nealkoholických nápojů jsou velmi nízké,“ říká ředitel strategického úseku a jeden ze spoluvlastníků společnosti Walmark Mariusz Walach. „Perspektivu vidíme ve farmacii. Začneme s jednoduššími přípravky a věřím, že časem zvládneme výrobu i složitějších léků, se kterými půjdeme i na mnohem větší polský trh,“ dodává.

Divize farmacie včetně svých poboček v Maďarsku, Polsku a Rumunsku očekává letošní obrat v úrovní 900 mil. korun proti 680 miliónům korun v roce předešlém. Obrat celé skupiny Walmark má dosáhnout hodnoty 2,9 miliardy korun.

Pavel Šmíd, Hospodářské noviny, 10.12.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?