Webové stránky SÚKL jako zdroj informací pro pracovníky ve zdravotnictví

9. 7. 2009 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Webové stránky www.sukl.cz slouží jako jeden z hlavních nástrojů Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) při komunikaci s odbornou veřejností.


Webové stránky www.sukl.cz slouží jako jeden z hlavních nástrojů Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) při komunikaci s odbornou veřejností.

Činnosti SÚKL

Na hlavní stránce návštěvník nalezne na liště vlevo odkaz Činnosti SÚKL. Zde je možné zjistit bližší informace o jednotlivých agendách SÚKL, jako je dohled nad výrobou, distribucí a výdejem léčiv, stanovování cen a úhrad léčiv, farmakovigilance či jiné důležité informace pro pracovníky ve zdravotnictví.

Důležité informace a upozornění SÚKL

Pod touto záložkou (opět na levé liště na hlavní stránce) jsou dostupná upozornění na nežádoucí účinky konkrétních léčiv, závady v jakosti léčiv či zdravotnických prostředků, která bylá SÚKL nahlášená. Zveřejněná upozornění obsahují také informace o tom, jaké konkrétní kroky SÚKL v těchto případech podnikl k ochraně zdraví pacientů (např. stažení z oběhu aj.). V této složce jsou také mimo jiné uvedeny informace o výskytu padělků a nelegálních léčiv na území České republiky i v zahraničí. Návštěvník stránek na tomto místě najde upozornění o zahájení, výpadcích a ukončení dodávek jednotlivých léčiv v České republice, které SÚKL zveřejňuje na základě hlášení od držitelů rozhodnutí o registraci léčivých přípravků.

Přehledy a databáze – léčiva

Důležitým informačním zdrojem v této sekci webových stránek je „Databáze registrovaných léčivých přípravků, léčiv ve specifickém léčebném programu a potravin pro zvláštní lékařské účely“. Tato databáze obsahuje záznamy o všech léčivech registrovaných (schválených k prodeji) v České republice, tj. o více než 8000 přípravcích. V databázi lze vyhledávat podle názvu přípravku (či obsahu potraviny pro zvláštní lékařské účely), podle jejího kódu SÚKL, podle ATC skupiny (anatomicko-terapeutickochemická skupina; slouží pro třídění léčiv podle jejich vlastností a užití) nebo po-dle českého názvu obsažené účinné látky (podle ATC klasifikace).

Navíc lze uplatnit i další vyhledávací kritéria odpovídající režimům výdeje léčiv (volně prodejný lék, lék na recept apod.) a jejich zvláštních druhů (vyhrazené léčivé přípravky, homeopatika apod.). Záznamy o jednotlivých léčivech obsahují plný text Příbalové informace (PIL) a Souhrnu údajů o přípravku (SPC) s detaily týkajícími se mj. terapeutických indikací či kontraindikací přípravků, dále podrobné údaje o lékové formě, typu balení, podání, obsažené účinné látce a o režimu výdeje.

U léčiv hrazených ze zdravotního pojištění se návštěvník stránek dozví, jaká je výše a podmínky úhrady, popřípadě orientační cenu pro konečného spotřebitele v lékárně. U léčivých přípravků, které nejsou hrazeny ze zdravotního pojištění, není cena regulována, a proto nejsou údaje o cenách v záznamu uvedeny. Dále je zde k dispozici seznam léčiv hrazených ze zdravotního pojištění a seznam léčiv, jež pojišťovny pacientům naopak nehradí. K dobře využitelným zdrojům v této sekci patří také seznam léčivých přípravků, které nejsou vázány na lékařský předpis, a vyhrazených léčiv, která jsou dostupná bez lékařského předpisu i mimo lékárny u prodejců schválených SÚKL.

Přehledy a databáze – další

V této části stránek SÚKL, které jsou určeny odborníkům, najde návštěvník zejména detailní databázi lékáren, jejichž provoz schválil SÚKL („Přehled schválených lékáren, OOVL a vyhrazených prodejců“). Lékárny v ní lze vyhledávat podle jejich názvu, jednotlivých okresů, názvů měst, ve kterých se nacházejí, a podle mnoha dalších kritérií (Má lékárna prodlouženou otevírací dobu či 24hodinovou pohotovostní službu? Má lékárna webové stránky? Jde o lékárnu s přípravou cytostatik?). Dále zde SÚKL zveřejňuje přehledy schválených distributorů léčiv, zařízení transfuzní služby, krevních bank, specializovaných pracovišť zdravotnických zařízení povolených výrobců a kontrolních laboratoří, držitelů certifikátu správné výrobní praxe pro výrobce léčivých látek a držitelů certifikátu správné laboratorní praxe. Tyto přehledy vycházejí z evidenčních a inspekčních aktivit a zákonných povinností SÚKL, na stránkách jsou zveřejněny ve snaze poskytovat odborné veřejnosti co nejvíce informací o těchto činnostech a jejich výsledcích.

Hlášení pro SÚKL

Na webových stránkách SÚKL jsou také zveřejněny elektronické a tištěné formuláře pro hlášení podezření na nežádoucí účinek léčivého přípravku, hlášení podezření na závadu v jakosti léčivého přípravku, hlášení o výskytu nežádoucí příhody zdravotnického prostředku, hlášení použití neregistrovaného léčivého prostředku a další hlášení pro ostatní subjekty, jejichž činnost souvisí s léčivými přípravky.

Automatické dodávání novinek

V případě zájmu je možné odebírat novinky ze stránek SÚKL automaticky, a to buď prostřednictvím zasílání na e-mail, nebo kanálu RSS. Založení odebírání novinek oběma způsoby zájemci zabere jen několik minut. Příslušné odkazy naleznete v zápatí stránky.

Informační portál pro veřejnost

Jako doplněk webových stránek pro odborníky spustil na začátku roku 2009 SÚKL na adrese www.leky.sukl.cz také Informační portál pro laickou veřejnost. Informace jsou rozděleny do čtyř základních modulů: o léčivých přípravcích, o lékárnách, o zdravotnických prostředcích a schválených klinických hodnoceních v uživatelsky přátelské podobě, jejichž součástí jsou již zmíněné databáze léčiv, lékáren a klinických hodnocení. V části databáze věnované volně prodejným léčivům lze vyhledávat dokonce i podle konkrétních zdravotních obtíží.

Tyto čtyři moduly doplňuje také encyklopedie různých témat lékové problematiky a výkladový slovník odborných pojmů. I zde může pacient nalézt upozornění na výskyt padělků a na nežádoucí účinky léčiv. SÚKL portál neustále obohacuje dalšími službami a informačními zdroji, jako je např. očkovací kalendář, kalendáře preventivních prohlídek, pylový kalendář. Brzy bude spuštěna služba o cestovním očkování či on-line dotazování lékárníků a lékařů.

Tento portál vznikl ve snaze poskytnout veřejnosti zdroj garantovaných informací ze zdravotnické, zejména lékové oblasti v uživatelsky přátelské podobě. Pouze dobře informovaný pacient má možnost správně pečovat o své zdraví a cílem je, aby se portál postupem času stal – i díky jeho všeobecné znalosti mezi odborným zdravotnickým personálem – běžným pomocníkem a spolehlivým rádcem co nejširší veřejnosti.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?