WHO: 80 procent lidí oslepne zcela zbytečně

10. 10. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Slepota ve světě postihuje 40 až 45 milionů osob a 135 milionů lidí má problémy se zrakem. U 80 procent lidí by však bylo možné ztrátě zraku zabránit anebo by ji bylo možno alespoň ovlivnit léčbou...


ŽENEVA - Uvedla to Světová zdravotnická organizace (WHO) u příležitosti pátečního Světového dne zraku.

Na 90 procent případů slepoty připadá na rozvojové země, především na subsaharskou Afriku, uvedla WHO.

Hlavními příčinami slepoty a postižení zraku jsou zákaly čočky, trachom, onchocerkóza, nedostatek vitamínu A a nedostatek vizuálních pomůcek, jako jsou brýle a další.Všem těmto defektům by se přitom podle WHO dalo zabránit.

WHO vede od roku 1999 globální program prevence Zrak 2020. Zveřejnila technická a praktická doporučení, která by mohla pomoci vládám a orgánům ve zdravotnictví vypracovat programy prevence v jednotlivých státech.

„Poslední výzkumy ukazují, že roste počet lidí, kteří přicházejí o zrak, ačkoli by se tomu dalo zabránit. WHO se snaží tuto tendenci změnit,“ řekl generální ředitel WHO, Jihokorejec I Čong-wuk.

Od roku 1999 umožnil program Zrak 2020 více než stovce zemí, aby zahájila národní programy prevence postižení zraku, problém se ale dále zhoršuje, řekl Ivo Kocur, koordinátor prevence slepoty a hluchoty při WHO.

Podle něho lze tento vývoj vysvětlit tím, že v některých regionech žijí lidé déle a jejich zrak bývá postižen v mladším věku. Jinde zase nejsou včas léčeny děti. „Je to jak záležitost stárnutí obyvatelstva, tak nedbalosti,“ řekl Kocur, který ve WHO zastupuje Českou republiku.

Na padesát zvláště postižených zemí, jako jsou Etiopie, Uganda, Indie a Kambodža, vyvíjí značné úsilí ve sféře prevence, sdělil Kocur. Případy slepoty se však nadále množí ve venkovských zónách subsaharské Afriky.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?