WHO doporučuje očkování proti chřipce všem lidem

17. 9. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
"Světová zdravotnická organizace stále doporučuje očkování všem lidem. Zdaleka se nejedná jen o osoby nad 65 let a se zdravotním rizikem, u nichž může chřipka způsobit nejrůznější závažné komplikace, ale o všechny, kteří aktivně pečují o své zdraví..."


I když podle většiny laické veřejnosti nepředstavuje chřipka nijak závažné onemocnění, odborníci varují, že chřipka může i zabíjet. Podle údajů Státního zdravotního ústavu zemřelo například v USA v devadesátých letech 20.století na chřipku a následné komplikace jí způsobené 36 tisíc lidí.

Chřipka představuje nebezpečí zejména pro lidi vyššího věku, další rizikovou skupinou jsou pak osoby s různými chronickými onemocněními - ledvin, srdce či plic. Právě proto odborníci zdůrazňují potřebu očkování proti této chorobě.

„Světová zdravotnická organizace stále doporučuje očkování všem lidem. Zdaleka se nejedná jen o osoby nad 65 let a se zdravotním rizikem, u nichž může chřipka způsobit nejrůznější závažné komplikace, ale o všechny, kteří aktivně pečují o své zdraví. V souvislosti s letošní epidemií SARS Světová zdravotnická organizace doporučuje očkování zvlášť naléhavě, aby se včas rozpoznala tato nová infekce,“ říká Běla Tůmová z Hygienické stanice hlavního města Prahy a dodává, že jedna očkovací dávka stojí podle typu vakcíny od 150 do 230 korun.

V důsledku stále se rozvíjející mezinárodní dopravy stoupají i rizika možného rozšíření chřipkové pandemie. Jak je na tuto možnost připravena Česká republika?

„Česká republika má pro tento případ, kdy podle odhadů onemocní až polovina obyvatelstva, schválený tzv. pandemický plán schválený vládou a radou obrany státu,“ říká ředitel Hygienické stanice hlavního města Prahy Vladimír Polanecký.

„Vláda akceptovala propočty odborníků a na zvláštní účet deponovala 80 miliónů korun, které se mohou v případě potřeby využít. Pandemický plán stanovuje řídící skupinu, celý proces je rozdělen na etapy, všechny kompetence a úlohy jsou přesně přiděleny. Součástí pandemických opatření je také absolutní uzavření kin, divadel a míst, kde se scházejí velké počty lidí,“ dodává hlavní hygienik.

(jp), www.Zdravi.Euro.cz, 17.9. 2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?