WHO doporučuje opatrnost při transfúzích kvůli SARS

16. 5. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Světová zdravotnická organizace doporučila lidem, kteří mohli být v kontaktu s osobou podezřelou z nakažení infekční chorobou SARS, aby několik týdnů po tomto kontaktu nedávali krev. Jde o první doporučení tohoto druhu...


ŽENEVA -

WHO na svých internetových stránkách uvádí, že zatím neexistuje žádný známý případ přenosu viru SARS krví nebo krevními produkty a že tedy jde pouze o preventivní opatření.

Jestliže se dárce krve dostal do kontaktu s osobou podezřelou z onemocnění SARS, ale sám nemá žádné příznaky tohoto onemocnění, neměl by dávat krev tři týdny.

Pokud však tyto příznaky má, měl by počkat s dárcovstvím krve měsíc po úplném uzdravení a ukončení léčby. Osoby, u nichž je podezření, že se mohly SARS nakazit, by neměly dávat krev čtvrt roku po ukončení léčby.

Dárce, u něhož se příznaky SARS objeví do měsíce poté, co mu byla odebrána krev, o tom má uvědomit zdravotníky a krev, kterou daroval, má být zlikvidována.

Mnoho zemí již před tímto upozorněním WHO tato bezpečnostní opatření dodržuje a dočasně zastavilo odběr krve u osob, která by mohly být SARS nakaženy.

SARS se podle vědců šíří především kapénkami či exkrementy nemocných.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?