WHO: Ebola se může rozšířit do Středoafrické republiky

26. 5. 2017 7:23
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemoc ebola, která začátkem měsíce propukla v Kongu, by se mohla dále šířit do sousední Středoafrické republiky. Hlavním důvodem jsou tisíce uprchlíků, kteří před násilím ze Středoafrické republiky prchají do Konga a pak se mohou vrátit do vlasti.


Od začátku května WHO potvrdila dva případy nákazy ebolou v odlehlé severovýchodní konžské provincii Dolní Uele. Z 43 případů, kde bylo podezření na nákazu či se nemoc potvrdila, zemřeli čtyři lidé. Více než 1000 kilometrová vzdálenost epicentra nákazy od konžské metropole Kinshasy podle expertů zatím pomohla šíření nemoci zpomalit. Nicméně útoky křesťanské milice na muslimy v pohraničním městě Bangassou přinutily asi 2750 lidí ze Středoafrické republiky prchnout přes hranice do konžské provincie Dolní Uele.

„Máme velké obavy z toho, že se ebola rozšíří do Středoafrické republiky poté, co bylo vysídleno tolik osob,“ řekl zástupce WHO pro Středoafrickou republiku Michel Yao. „Máme obavy, protože uprchlíci se pohybují blízko epicentra nákazy,“ dodal s tím, že tito lidé se mohou nakazit v Kongu a pak se vrátit do Středoafrické republiky a nemoc se bude šířit dál.

Zatímco v Kongu jde již o osmou epidemii eboly, zdravotnictví ve Středoafrické republice je oslabeno v důsledku konfliktu. Více než dvě třetiny zdravotnických zařízení ve Středoafrické republice byly zničeny od roku 2013, kdy hlavní město Bangui dobyla muslimská povstalecká skupina Séléka a následně začaly boje mezi křesťanskými a muslimskými milicemi.

Během epidemie eboly, která si v letech 2014 až 2016 v Libérii, Guineji a Sieře Leone vyžádala více než 11.300 životů, byla ve Středoafrické republice založena krizová centra pro boj s ebolou. Podle expertů by bylo ale těžké ošetřovat pacienty mimo Bangui vzhledem ke špatné bezpečnostní situaci.

Zdravotnické služby v Kongu v současné době monitorují 365 lidí, kteří přišli do kontaktu s nakaženými a zvýšily kapacitu pro testování osob, jež mají příznaky nemoci. Logistika spojená s rozsáhlou vakcinací je však podle WHO komplikovaná. Otázku organizace nicméně řeší s příslušnými orgány.

Ebola, která patří mezi krvácivé horečky, je jednou z nejobávanějších nemocí na světě. Je vysoce nakažlivá a úmrtnost na ni dosahuje až 90 procent. Ojediněle ebolu na člověka přenáší zvířata, například opice či netopýři. Nemoc byla poprvé zaznamenána v hustých tropických pralesech v roce 1976. Název viru byl odvozen od řeky Ebola, která se v této oblasti nachází.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?