WHO: Epidemie cholery v Kongu od března zabila nejméně 250 lidí

20. 7. 2011 8:05
přidejte názor
Autor: Redakce
Nejméně 254 mrtvých si od března vyžádala epidemie cholery v Kongu. Uvedla to v úterý Světová zdravotnická organizace (WHO).


Zdravotníci ve čtyřech provinciích západoafrické země v tomto období registrovali celkem 3729 případů nákazy. Nemoc se objevila na severovýchodě země, odkud se začala šířit na západ. V červnu již byli přítomna v oblasti hlavního města Kinshasy.

„V pondělí večer byla bilance 3729 případů a 254 úmrtí,“ řekl podle agentury AFP lékař Ayigan Kossi z Kinshasy. Nejvíce postižené jsou podle něj Východní provincie a západněji ležící provincie Bandundu. Pomaleji se nemoc šíří v metropolitní oblasti. Tady napočítali v pondělí devět a v neděli osm mrtvých.

V některých částech země k šíření choroby přispěli zdravotníci, kteří nemoc včas nerozpoznali. Podle odborníků z mezinárodní organizace Lékaři bez hranic ale mohla být epidemie vzhledem k hygienickým podmínkám v zemi mnohem rozsáhlejší. Na některých místech chybí přístup k pitné vodě a lidé vodu pravidelně získávají přímo z Konga.

Zárodky cholery se šíří především potravinami a vodními zdroji znečištěnými lidskými výkaly. Po krátké inkubační době se u nakaženého objeví průjem a zvracení, jež mohou vést k dehydrataci a v případě neléčení i ke smrti. Při včasném zajištění lékařské péče je cholera celkem snadno léčitelná.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?