WHO eviduje v Kongu 100 obětí nákazy plicním morem

15. 6. 2006 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Světová zdravotnická organizace (WHO) dnes oznámila, že eviduje 100 mrtvých z východního Konga, u nichž má podezření na nákazu plicním morem. Podle agentury AP to potvrdily předběžné výsledky testů. Z údajů WHO vyplývá, že 19 obětí pochází z oblasti Ituri na severovýchodě země, která je považována za nejaktivnější centrum výskytu moru na světě...


Ročně mu zde podlehne okolo 1000 osob.

Pracovníci organizace zaznamenali na východě Konga také několik případů černého moru, přesná čísla však zatím nemají k dispozici.

Na místě působí tým odborníků WHO, organizace Lékaři bez hranic a konžského ministerstva zdravotnictví, který pomáhá místním zdravotníkům provádět sanační opatření. Zabránit šíření moru je však vzhledem k nestabilním politickým poměrům v této středoafrické zemi velmi obtížné.

Nejběžnější variantou tohoto onemocnění je mor černý nebo též dýmějový. Na člověka se přenáší kontaktem s nakaženými zvířaty nebo vdechnutím bakterií ze vzduchu.

Plicní varianta je sice vzácnější, ale snáze se šíří. Zdrojem nákazy se v jejím případě stává člověk, který infekci přenáší kapénkovým způsobem. Bakterie moru napadají plíce a infikovaný člověk se pomalu udusí. Pokud je nemoc včas odhalena, je léčitelná antibiotiky.

V Evropě byla poslední epidemie moru zaznamenána v 18. století.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?