WHO/FAO: Lidé by měli z cukru získávat jen desetinu kalorií

3. 3. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Lidé by měli získávat z cukru nanejvýš deset procent kalorií, které spotřebovávají, říkají WHO a FAO. Přísun cukru se musí snížit, říkají už dávno shodně odborníci. Jenže jen málo expertů zatím upřesnilo doporučovaný limit...


LONDÝN - Dokument označuje za nejvýznamnější prohlášení za posledních víc než deset let ohledně toho, co by měl svět udělat pro dietu.

Zprávu okamžitě napadli představitelé potravinářského průmyslu, podle nichž si „spletla terč“. K zastavení epidemie obezity je prý klíčové intenzivněji cvičit, a ne omezovat ty či ony potraviny.

Zprávu zpracovalo třicet expertů. WHO se snaží určit všeobecné zásady diety, cvičení a zdraví a právě tato zpráva má k nové strategii přispět. Ta má být dokončena příští rok.

Experti ale upřesňují, že cukr (včetně cukru přítomného v medu, sirupech nebo ovocných šťávách) by měl dodávat jen méně než 10 procent celkově přijímaných kalorií. Americké zdravotnické instituce mluví o 25 procentech.

Vědci v dokumentu předpovídají, že koncem desetiletí budou hlavní příčinou úmrtí v rozvinutých zemí srdeční choroby.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?