WHO: Kvůli globálnímu oteplování ročně zemře 160 tisíc lidí

2. 10. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Podle studie vědců z WHO a londýnského Ústavu tropické medicíny a hygieny zemře ročně na následky globálního oteplování 160 tisíc lidí. Nejčastější příčinou úmrtí je v této souvislosti malárie a podvýživa...


MOSKVA - Podle studie vědců ze Světové zdravotnické organizace (WHO) a londýnského Ústavu tropické medicíny a hygieny zemře ročně na následky globálního oteplování 160 tisíc lidí. Nejčastější příčinou úmrtí je v této souvislosti malárie a podvýživa. Nejvíce postiženy jsou děti z rozvojových zemí.

Vědci výsledky studie oznámili včera na Mezinárodní konferenci o světových klimatických změnách, která se tento týden koná v Moskvě.

Počet obětí oteplování planety se prý do roku 2020 může zdvojnásobit, a to i za předpokladu, že v následujících letech dojde ke zlepšení lékařské péče.

„Čísla, která by hovořila o obětech globálního oteplování, nebyla dosud zveřejněna,“ uvedl Andrew Haines z londýnského ústavu. On a jeho kolegové tvrdí, že nejvíce obětí si oteplování vyžádá v budoucnu v Africe, Latinské Americe a jihovýchodní Asii.

Tam budou kvůli vyšším teplotám a povodním střídajícím se s obdobími sucha nejvíce rozšířeny podvýživa a průjmová onemocnění. Naproti tomu Evropané a Američané se budou díky mírnějším zimám dožívat vyššího věku.

(ivb), www.Zdravi.Euro.cz, 2.10.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?