WHO kvůli novému koronaviru stav globální nouze nevyhlásila

24. 1. 2020 8:43
přidejte názor
Autor: zdroj: wikimedia
Odborníci zatím nevědí, do jaké míry je pravděpodobný přenos onemocnění novým koronavirem z Číny do Evropy. Dosud není k dispozici dostatek dat o jeho šíření a čeká se na více informací z Číny, řekla hlavní hygienička České republiky Eva Gottvaldová. České úřady neodrazují od cest do Číny s výjimkou jedenáctimilionového Wu-chanu, který je považován za ohnisko nákazy a kde jsou podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka tři čeští občané - dva studenti a jedna osoba, která tam žije trvale.


Světová zdravotnická organizace (WHO) usoudila, že je ještě příliš brzy, aby kvůli šíření nového koronaviru v Číně vyhlásila celosvětový stav zdravotní nouze.

Koronavirem se se podle čínské státní televize nakazilo více než 630 lidí a infekce si vyžádala přinejmenším 18 obětí, a to už i mimo centrální provincii Chu-pej. Úmrtí osmdesátiletého pacienta nakaženého virem oznámil zdravotnický úřad provincie Che-pej na severovýchodě Číny.

Nákaza se rozšířila například i do Japonska čo Jižní Koreje, mimo Asii úřady zaznamenaly jeden případ v americkém státě Washington.

"Konkrétní čísla pravděpodobnosti přenosu do Evropy zatím neumíme říct. WHO ještě nemá dostatek informací o tom, jaká je přenosnost onemocnění a jak je závažné," řekla hlavní hygienička ČR. WHO podle ní nedoporučí státům konkrétní opatření, ta se odvíjejí od vyhodnocení rizika.

Čínské úřady ve snaze zabránit šíření viru uzavřely město Wu-chan, které je páté největší v zemi, a světová média v této souvislosti hovoří o bezprecedentním kroku. Do Wu-chanu, klíčové obchodního a dopravního centra v čínském vnitrozemí, nejezdí linkové autobusy ani trajekty, přerušen byl provoz městské hromadné dopravy, z města nelze odcestovat vlakem ani letadlem. Odvolány byly veřejné akce, jako jsou divadelní představení nebo výstavy. Lidé mají venku chodit v ochranných maskách a úřady je požádaly, aby město neopouštěli, pokud to není nutné. Podobná opatření přijalo i několik dalších měst ležících ve stejné části Číny jako Wu-chan. Agentura Reuters s odvoláním na úřady uvedla, že nový koronavirus se na lidi přenesl od divoké zvěře, jež se nelegálně prodávala ve wu-chanské tržnici s mořskými produkty.

Podle světových médií obyvatelé Wu-chanu vykoupili potraviny a ochranné roušky, na ulicích bylo jen málo chodců a řada rodin zrušila návštěvy související s oslavami lunárního Nového roku, který připadá na 25. ledna.

Veřejné oslavy naplánované na tuto sobotu zrušil Peking. Úřad čínské metropole pro turistiku uvedl, že se tím snaží omezit shromažďování lidí a že zdraví má přednost. Od soboty se pro turisty uzavře i Zakázané město, přičemž není jasné, na jak dlouho.

Generální ředitel WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus označil čínská opatření za adekvátní. "Doufáme, že budou účinná a že potrvají krátce," řekl.

Na svátky kolem lunárního Nového roku se obvykle na cesty za příbuznými po celé Číně, ale i do zahraničí, vydávají stamiliony lidí.

Na římském letišti Fiumicino cestující a posádka letounu, který ještě dorazil z Wu-chanu, prošli kontrolou, zda nemají symptomy nákazy koronavirem. Šlo o součást opatření, jež ve snaze zabránit šíření viru přijaly italské úřady. Obdobná opatření na letištích zavádějí i další státy, například Británie, Turecko či Írán.

Čínské akcie kvůli obavám z nového koronaviru oslabily zhruba o tři procenta. Zaznamenaly tak nejprudší jednodenní pokles za téměř devět měsíců. Investoři prodávali zejména akcie podniků, které působí v dopravním a zábavním průmyslu, například leteckých společností či provozovatelů kin a zábavních parků.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?