WHO nepočítá s rychlým objasněním původu nemoci SARS

4. 4. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Odborný tým Světové zdravotnické organizace, který v jižní Číně zkoumá původ infekční nemoci SARS, upozornil, že k výsledku nejspíš nedospěje brzy. "Bude to komplikované, dali jsme se do něčeho, co potrvá dlouho..."


PEKING/HONGKONG - Odborný tým Světové zdravotnické organizace, který v jižní Číně zkoumá původ infekční nemoci SARS, upozornil, že k výsledku nejspíš nedospěje brzy.

„Bude to komplikované, dali jsme se do něčeho, co potrvá dlouho,“ řekl mluvčí čtyř specialistů WHO. Ti jsou od čtvrtka v jihočínské provincii Kuang-tung, kde se nemoc SARS loni v listopadu objevila vůbec poprvé.

Tým, který vede americký epidemiolog Robert Breiman, hovořil s čínskými hygieniky a dotazoval se jich na jejich zkušenosti s chorobou.

SARS ve světě stále vzbuzuje obavy. Dosud na ni zemřelo více než 80 osob a 2400 lidí se jí nakazilo.

Spojené státy také dovolily některým svým diplomatům v Pekingu a na jiných místech v Číně, aby kvůli epidemii spolu s rodinami odjeli domů. Už předtím totéž učinili v případě svých diplomatů v Hongkongu.

Epidemie zřejmě nebude mít takové následky jako španělská chřipka

Australský mikrobiolog John Mills dnes vyslovil názor, že SARS se sice šíří velmi rychle, avšak nedosáhne rozměrů epidemie španělské chřipky v roce 1918. Tehdy na tuto chorovu zemřely miliony lidí.

„Epidemii v roce 1918 způsobil virus, který se šířil vzduchem a byl přitom s to překonávat velké vzdálenosti. Virus, který způsobuje SARS, však nejspíš vyžaduje tělesný kontakt,“ uvedl tento odborník.


DÁLE ČTĚTE:
SARS se vyvíjí až 14 dnů
[[http://www.Zdravi.Euro.cz/detail.htm?id=32856>SARS: přibývá obětí, virus se rozšiřuje do dalších zemí

Na rozdíl od něho WHO v minulých dnech naznačila, že se původce nemoci SARS šíří nejen tělesným kontaktem s nakaženým a kapénkami, ale pravděpodobně také vzduchem.

SARS výrazně ovlivní také ekonomiku

V Asii, kde je nejvíce nemocných, ruší letecké společnosti spoje. Odborníci předpokládají, že se nemoc rozšířila z jižní Číny právě leteckou dopravou. Kromě toho se v asijských zemích odvolávají společenské a kulturní akce.

Dopady obav z nemoci už zaznamenávají cestovní kanceláře, které připravují cesty do Asie, zejména americké. „Lidé mají z této nemoci strach, nechtějí ochořet či zemřít, stovky klientů své cesty odřekly,“ řekl šéf jedné z amerických cestovek.

Nemoc ovlivňuje také bohoslužby

Katolická církev v Hongkongu vyzvala své kněze, aby při bohoslužbách nevkládali věřícím hostii do úst, ale do ruky, a zabránili tak dalšímu šíření infekce. Školáci mají mimořádné prázdniny. Píší o tom Hospodářské noviny.

V Kanadě, kde virus zabil minimálně sedm lidí, v souvislosti s nákazou poprvé zasahovala policie. Bezpečností síly z Toronta musely donutit dva Kanaďany, aby dodržovali nařízení o karanténě.

Liknavost lékařů i úředníků v boji proti SARS včera kritizovala Julie Gerberdingová z amerického Střediska pro kontrolu a prevenci nákaz. „Virus je rychlejší než naše vědecké, komunikační a kontrolní mechanismy,“ napsala v časopisu New England Journal of Medicine.

Současná bilance

Na nemoc zemřelo 47 lidí v Číně, 17 v Hongkongu, sedm v Kanadě, pět v Singapuru, čtyři ve Vietnamu a dva v Thajsku. Austrálie dnes ohlásila sedmý případ výskytu SARS, první podezření na tuto nemoc se objevila v Brazílii a na Fidži.

V České republice bylo s podezřením přijato do nemocnic 17 pacientů. U žádného z nich ale lékaři tuto nemoc nepotvrdili.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?