WHO: Pákistánský Péšávar největším světovým semeništěm obrny

20. 1. 2014 7:56
přidejte názor
Autor: Redakce
Světová zdravotnická organizace (WHO) označila pákistánské město Péšávar za největší světový zdroj nákazy virem obrny. Organizace současně vyzvala k zintenzivnění očkovací kampaně, která v zemi čelí útokům islámských radikálů.


WHO uvedla, že 90 procent nynějších případů obrny v Pákistánu je geneticky spojeno s městem Péšávar, které je metropolí severozápadní provincie Chajbar Pachtunchvá.

Péšávar možná neregistruje nejvíce případů obrny vůbec, ale nejvíce případů této nemoci vyskytujících se v Pákistánu z tohoto města vychází.

Pákistán je společně s Afghánistánem a Nigérií jednou ze tří zemí světa, kde je obrna stále endemickou chorobou. Je navíc jedinou zemí, kde počet případů nákazy meziročně vzrostl. Zatímco v roce 2012 bylo v Pákistánu zaznamenáno 58 případů obrny, v roce 2013 jich bylo 91, napsala agentura AP. Onemocnění napadá nervový systém a může způsobit ochrnutí.

Imunizaci v Pákistánu komplikuje odpor islámských radikálů. Vedoucí představitelé pákistánské odnože radikálního hnutí Taliban zdravotníky podezírají, že jsou americkými špiony nebo že chtějí vakcínami muslimské obyvatelstvo sterilizovat.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?