WHO: prasečí chřipka přerostla v pandemii

12. 6. 2009 8:16
přidejte názor
Autor: Redakce
Světová zdravotnická organizace (WHO) včera odpoledne vyhlásila pandemii prasečí chřipky. Kvůli jejímu šíření zvýšila stupeň pandemického rizika na nejvyšší stupeň šestibodové škály. Kvůli šíření choroby se v Ženevě sešel krizový výbor WHO. "Virus se totiž začal šířit i mezi kontinenty a přenáší se stále častěji z člověka na člověka," upřesnil mluvčí WHO Gregory Hartl. Chřipkovou pandemii WHO vyhlásila po 40 letech...


Zdůraznil, že většina pacientů měla jen mírné příznaky. A vysvětlil, že termín pandemický znamená globální, a že tedy nic nevypovídá o závažnosti či mírnosti onemocnění.

ČR má zpracován pandemický plán. Ten určuje, kdy kdo a co musí udělat, aby se chřipka masívně nerozšířila, a co dělat v případě nákazy.

V celostátním pandemickém plánu se předpokládá, že by onemocnělo zhruba 30 až 35 procent národa, tedy až 3,5 miliónu osob, a osudová by se chřipka mohla stát pro až 15 tisíc jedinců.

Už 141 mrtvých

Předehrou k vyhlášení pandemie byla středeční schůzka WHO s představiteli zdravotnických institucí osmi zemí s největším výskytem nemoci, kteří požadovali zvýšení pandemického stupně.

Před včerejší schůzkou WHO registrovala ve 47 zemích 27 737 potvrzených případů nákazy virem H1N1, 141 lidí na nemoc zemřelo. To představuje úmrtnost kolem půl procenta.

V Düsseldorfu se nakazily prasečí chřipkou tři desítky žáků japonské školy. Většina má jen slabší chřipkové příznaky, dva ale onemocněli vážněji. Kvůli nákaze se zavírají školky a školy i jinde v Německu. V Hongkongu nově onemocnělo 12 školáků, takže úřady zavřely všechny základní a mateřské školy na čtrnáct dní.

Vyhlášení stavu pandemie neznamená, že by mortalita viru stoupla, ale je pobídkou národním institucím, aby se připravily na masové rozšíření nemoci, tzn. aktivizovaly zdravotnické kapacity, shromáždily dostatek léků, přijaly opatření k minimalizaci ekonomických a dalších důsledků vysoké nemocnosti a omezily příležitosti k šíření nákazy.

Situace v ČR je podle ministryně zdravotnictví Dany Juráskové pod kontrolou. Potvrdily se zatím jen čtyři případy nové chřipky. Země je plně připravena zvládnout vyšší výskyt onemocnění virem A/H1N1 a nechystá uzavření hranic ani žádné zpřísnění již přijatých opatření.

Ministryně to včera řekla v reakci na vyhlášení pandemie WHO.

„Česko postupuje podle schváleného pandemického plánu. Bylo zavedeno pravidelné týdenní sledování akutních respiračních infekcí v pěti věkových kategoriích na území celého státu. Byla zavedena moderní a rychlá diagnostika nového chřipkového viru. Byly a jsou prověřovány pandemické plány jednotlivých krajů i resortů,“ řekla Jurásková.

Opatření se podle hlavního hygienika ČR Michaela Víta nyní soustřeďují na to, aby se infekce nešířila.

Teprve v další fázi by přišla na řadu i péče o vyšší počty nemocných. Nemocnice již byly vyzvány, aby prověřily své lůžkové kapacity. Partnerka muže, u něhož byla po návratu z USA potvrzena prasečí chřipka, je v pořádku. Potvrdilo to poslední vyšetření.

„Virus této chřipky A/H1/N1 nemá,“ řekla včera Právu doktorka Hana Roháčová, primářka infekční kliniky pražské Fakultní nemocnice Bulovka.

Dosud v ČR vyhledalo lékaře s podezřením na prasečí chřipku přes 200 lidí. Na vyšetření několika pacientů se zatím čeká.

Ministryně zdravotnictví Jurásková včera Právu řekla, že ČR má zásoby antivirového přípravku Tamiflu pro více než 20 procent obyvatel, tedy pro více než dva milióny lidí. Nyní se jedná o nákupu dalších dávek pro asi 500 tisíc občanů Česka.

Onemocnění se projevuje horečkou, bolestmi v krku, rýmou, třesavkou, únavou, postižení někdy mají průjem a zvracejí.

Základní prevencí je důkladné mytí rukou mýdlem. Lidé, kteří byli očkováni proti sezónní chřipce, nejsou proti této chřipce odolní.

Stupnice šíření nákaz Stupeň 1 - virus se šíří jen mezi zvířaty Stupeň 2 - virus se ze zvířat přenáší na lidi, možnost pandemické hrozby Stupeň 3 - virus se sporadicky šíří na lidi, ojedinělý přenos mezi lidmi Stupeň 4 - přenos z člověka na člověka na úrovni komunity Stupeň 5 - častý přenos mezi lidmi nejméně ve dvou zemích, varování před pandemií Stupeň 6 - častý přenos mezi lidmi, virus přeskakuje mezi zeměmi i regiony Po vrcholu - pandemie ustupuje, ale je možná druhá vlna Po pandemii - výskyt nemoci odpovídá sezónním vlivům

Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?