WHO přijala závěrečný text dohody o boji s tabákem

3. 3. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Členské země Světové zdravotnické organizace přijaly závěrečný text vůbec první mezinárodní dohody o boji s tabákem. Cílem je snížit úmrtnost v důsledku kouření...


ŽENEVA - Dohoda se týká především zákazu reklamy na tabákové výrobky.

Většina členů WHO souhlasila s úplným zákazem reklamy na tabák už loni v říjnu, avšak někteří členové byli i poté proti.

V dohodě stojí, že každé země s ohledem na svou ústavu zavede úplný zákaz reklamy na tabák. Nebude-li to kvůli ústavě možné, vlády budou reklamu omezovat.

Dohoda se také zabývá odpovědností výrobců cigaret za poškozování zdraví kuřáků. Otázky odpovědnosti podle ní jsou „významným aspektem boje proti tabáku“.


WHO: na následky kouření zemřelo loni ve světě 4,9 milionu lidí. Bez koordinovaných kroků na mezinárodní úrovni se za dvacet let zvýší na 10 milionů.

Státy se zavazují, že z tohoto hlediska budou posilovat svou legislativu, a to včetně ustanovení, která se týkají možností odškodnění, bude-li to nutné.

WHO uvedla, že na následky tabakismu loni ve světě zemřelo 4,9 milionu lidí a že bez koordinovaných kroků na mezinárodní úrovni by tento počet v roce 2020 činil deset milionů.

Dohoda bude předložena výroční konferenci 192 členských zemí WHO. Tato konference se bude konat od 19. do 28. května v Ženevě. Dohoda vstoupí v platnost poté, co ji ratifikuje 40 zemí.


DÁLE ČTĚTE:
Kuřáky čeká čím dál těžší život
Poslanci omezili tabákovou reklamu

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?