WHO prohlásila pandemii prasečí chřipky za skončenou

12. 8. 2010 8:04
přidejte názor
Autor: Redakce
Nákaza prasečí chřipkou se začala šířit v dubnu 2009 v Mexiku a během dalších měsíců se rozšířila po celém světě, i do České republiky. Nejvyšší stupeň nebezpečí v souvislosti s nějakou pandemií vyhlásila WHO poprvé po 40 letech.


Světová zdravotnická organizace (WHO) dnes prohlásila pandemii takzvané prasečí chřipky za skončenou, nyní nastává „postpandemická“ fáze. Podle tiskových agentur to oznámila generální ředitelka WHO Margaret Chanová. Organizace minulý týden potvrdila celosvětově 18.449 smrtelných případů nakažení virem A(H1N1).

První celosvětovou pandemii 21. století WHO vyhlásila 11. června 2009. „Nyní vstupujeme do postpandemického období,“ prohlásila Chanová. Dodala, že vir z velké části ztratil svůj původní potenciál nebezpečí. Odvolání nejvyššího, tedy šestého stupně varování, předtím WHO doporučila příslušná expertní skupina.

Větší výskyt chřipky mimo běžnou sezonu v současnosti už není pozorován, zdůvodnila Chanová rozhodnutí. Kromě toho prý celkový počet registrovaných případů chřipky klesl na normální úroveň.
Chanová zdůraznila, že protichřipkové vakcíny nahromaděné vládami jsou stále účinné. Virus prý ještě bude v příštích letech přispívat k sezónní chřipce.

Podle Chanové proběhla pandemie vcelku snesitelně. „Tentokrát jsme prostě měli velké štěstí. Virus během pandemie nezmutoval ve smrtelnou formu,“ řekla Chanová.
Hlavní hygienik ČR Michael Vít dnes ČTK řekl, že konec pandemie nic nemění na tom, že v Česku pokračuje monitorování výskytu chřipkových virů a ve strategických zásobách zůstávají nakoupené vakcíny a antivirotika. Na podzim se bude očkovat vakcínou, která ochrání proti běžné i prasečí chřipce.

Přístup WHO k prasečí chřipce narážel na ostrou kritiku. Organizace prý reagovala přehnaně, neboť rozsah rozšíření nákazy byl nakonec mnohem menší, než se zpočátku předpokládalo. WHO podle některých kritiků podlehla lobbování farmaceutických firem. Do nákupu jejich vakcín jednotlivé vlády po vyhlášení pandemie investovaly miliony dolarů či eur.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?