WHO: SARS se dostává pod kontrolu, ale boj ještě není u konce

17. 6. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Syndrom akutního respiračního selhání ztratil jako globální hrozba na síle, přesto ale je nutné i nadále zachovávat obezřetnost kvůli možnosti dalšího šíření. Shodli se na tom účastníci mezinárodní konference o SARS v Kuala Lumpuru...


KUALA LUMPUR - Syndrom akutního respiračního selhání ztratil jako globální hrozba na síle, přesto ale je nutné i nadále zachovávat obezřetnost kvůli možnosti dalšího šíření.

Shodli se na tom účastníci mezinárodní konference o SARS, která začala v malajsijské metropoli Kuala Lumpuru.

Zástupci Světové zdravotnické organizace pochválili Čínu, hlavní ohnisko epidemie, že projevila více transparentnosti a politické angažovanosti v boji proti nemoci. Zároveň ale podotkli, že zatím nezruší doporučení, aby lidé necestovali do

Pekingu, dokud infekce nebude ještě více pod kontrolou.

Peking tak zůstává poslední velkou metropolí, pro niž ještě platí přísné varování WHO před návštěvami, protože organizace zrušila obdobné varování pro Tchaj-wan.

„Globální epidemie se nyní dostává pod kontrolu, ale musíme pokračovat v boji proti nemoci na národní i mezinárodní úrovni až do konce,“ řekl před asi tisícovkou vědců, státních činitelů a expertů ve zdravotnictví šéf odbočky WHO pro západní Tichomoří Šigeru Ómi.

Podle něho SARS vrhl světlo na slabiny ve výměně informací, v kontrole a zdravotní péči. „Příště musí být všichni lépe připraveni,“ dodal Ómi.

Účastníci dvoudenní konference se mají podělit o zkušenosti při přijímání protiopatření proti šíření nemoci a seznámit se s posledními vědeckými nálezy ohledně SARS. Mají také projednat strategie kontroly epidemie a rovněž možný podíl zvířat na vypuknutí infekce.

Na SARS zemřelo ve světě téměř 800 lidí a více než 8400 jich na infekci onemocnělo. V posledních týdnech se výskyt nemoci rychle snižoval. SARS se v podstatě šířil pouze ve čtyřech oblastech - v pevninské Číně, v Hongkongu, na Tchaj-wanu a mezi asijskou menšinou v Kanadě.

Čína byla WHO kritizována, že proti SARS nepřijala dostatečně rychlá protiopatření a že o nemoci podávala informace jen velmi lajdácky. V České republice žádný případ nákazy nebyl zaznamenán.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?