WHO: SARS se může v zimě začít opět šířit

8. 7. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Syndrom akutního respiračního selhání by se mohl za několik měsíců opět začít šířit. Lékaři totiž stále nemají k dispozici účinné diagnostické prostředky a zvířata zůstávají zdrojem nákazy, uvedl ředitel západotichomořské odbočky WHO Shigeru Omi...


Syndrom akutního respiračního selhání (SARS) by se mohl za několik měsíců opět začít šířit. Lékaři totiž stále nemají k dispozici účinné diagnostické prostředky a zvířata zůstávají zdrojem nákazy. Řekl to včera ředitel západotichomořské odbočky Světové zdravotnické organizace (WHO) Shigeru Omi.

„Zůstáváme opatrní, protože je možné, že se SARS v zimě v zemích severní polokoule vrátí. A když se neobjeví tento virus, budou to určitě jiná onemocnění s podobnými symptomy - chřipky či nachlazení,“ řekl Omi.

Nepodaří-li se podle něj do zimy vyvinout spolehlivou diagnostickou metodu, „nastane zmatek a zdravotnické systémy budou přetíženy množstvím případů“ podobajících se SARS. Diagnostické metody, které jsou k dispozici nyní, dokáží onemocnění SARS identifikovat jen ze 70 procent.

WHO stále doporučuje, aby lidé, kteří budou cestovat do zemí SARS nejvíc postižených, věnovali pozornost svému zdravotnímu stavu, zejména horečce, suchému kašli a dechovým potížím. WHO původně počítala s tím, že bude spolehlivý diagnostický set k dispozici už v dubnu.

Právo, 8.7.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?