WHO se bojí nové vlny SARS a doporučuje očkování proti chřipce

3. 9. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
WHO včera vyzvala zdravotnické instituce na celém světě, aby zahájily očkování proti chřipce zmírnily tak pochybnosti při diagnostikování eventuálních případů SARS. "Mnoho odborníků se obává, že SARS je nemoc ročního období a že se v příštích měsících vrátí...


ŽENEVA - Světová zdravotnická organizace (WHO) včera vyzvala zdravotnické instituce na celém světě, aby zahájily očkování proti chřipce a přispěly k zmírnění diagnostických pochybností při diagnóze eventuálních případů akutního syndromu dýchacích cest (SARS). Počáteční symptomy SARS se chřipce velmi podobají.

Pětina obyvatel planety v zimě chřipkou onemocní, z nich pět milionů případů je vážných a až půl milionu lidí na chřipku ročně zemře. I očkovaní lidé mohou dostat slabší chřipku, ale vakcína spolehlivě chrání proti nebezpečné komplikaci chřipkového onemocnění - pneumonii.

„Mnoho odborníků se obává, že SARS je nemoc ročního období a že se v příštích měsících vrátí,“ sdělily zdroje WHO.

SARS se loni v listopadu objevil v Číně, do června na epidemii zemřelo přes 800 lidí a víc než desetinásobek se nakazil.

Očkováni by podle WHO měli být především starší nebo nemocní lidé a zdravotnický personál. „Podezření na onemocnění SARS může závažně narušit zdravotnické služby a znamená vždy nákladná opatření,“ uvádí se v materiálu WHO.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?