WHO svolala kvůli ebole v Kongu mimořádnou schůzku

16. 10. 2018 8:17
přidejte názor
Autor: zdroj: wikimedia
Světová zdravotnická organizace (WHO) svolala na středu schůzku svého pohotovostního výboru kvůli postupu eboly Kongu. Od srpna tam na ni zemřelo 135 lidí.


Schůzku podle prohlášení WHO svolal generální ředitel této organizace Tedros Adhanom Ghebreyesus.

„Výbor se sejde 17. října v Ženevě, aby rozhodl, zda epidemie ohrožuje veřejné zdraví v mezinárodním měřítku,“ stojí v prohlášení WHO. Podobně tomu bylo v roce 2014, kdy ebola postihla západní Afriku, a v roce 2016, kdy virus zika ohrožoval Latinskou Ameriku.

V Kongu jde o desátou epidemii eboly, ohlášenou nejprve z province Severní Kivu. Nyní je centrum epidemie v Beni na západě země, kde působí ozbrojená skupina Sjednocené demokratické síly (ADF). Ta útočí na civilisty a její akce komplikují práci zdravotníků.

Podle nové bilance je nakaženo 211 lidí a 135 zemřelo. V sobotu konžské úřady oznámily, že země čelí druhé fázi epidemie. Ministerstvo zdravotnictví také informovalo, že poprvé je mezi nakaženými člen personálu mise OSN v Kongu. Naočkováno bylo přes 16.200 lidí.

Ebola se šíří přímým kontaktem s krví či tělesnými výměšky nakažených. Virus způsobuje horečky a vnitřní i vnější krvácení, nemoci podlehne asi polovina nakažených.

Kongo čelí epidemii této nemoci již podesáté od roku 1976, kdy se virus poprvé objevil na severu země. Nejhorší vývoj měla epidemie v období let 2013-2016, která postihla několik zemí západní Afriky a kdy zemřelo 11.300 lidí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?