WHO upozorňuje na úskalí prostředků alternativní medicíny

8. 7. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Světová zdravotnická organizace (WHO) upozorňuje na možnou škodlivost neregulovaného používání prostředků alternativní medicíny. Jde například o potravinové doplňky, výtažky z bylin či akupunkturu. Pro zdravotnické úřady jednotlivých zemí vypracovala WHO speciální směrnici...


Světová zdravotnická organizace (WHO) upozorňuje na možnou škodlivost neregulovaného používání prostředků alternativní medicíny. Jde například o potravinové doplňky, výtažky z bylin či akupunkturu.

Pro zdravotnické úřady jednotlivých zemí vypracovala WHO směrnici, ve které jim dává podklady pro zřízení informačního systému pro uživatele. Ti si často kupují prostředky alternativní medicíny, aniž o tom řeknou svému lékaři.

Organizace uvedla, že přibývá zpráv o škodlivých a v některých případech dokonce o fatálních účincích prostředků tradiční a alternativní medicíny. WHO o tom vede statistiku a tvrdí, že tradiční a alternativní medicína se rozmáhá hlavně v rozvinutých zemích.

Sdělila též, že i v Číně bylo v roce 2002 hlášeno 9854 případů škodlivých účinků, což bylo dvojnásobné množství oproti 90. letům minulého století.

„Není pravda, že postupy tradiční medicíny jsou vhodné pro každého, vždy a ve velkém množství či objemu,“ prohlašuje zástupce generálního ředitele WHO Vladimir Lephakin.

DÁLE ČTĚTE:
Británie: přísnější pravidla pro alternativní medicínu
Nekonvenční medicína zneklidňuje americké úřady
Legislativní chaos kolem léčitelství

Podle něho je dost případů újmy na zdraví nebo i úmrtí lidí, kteří se pro tyto postupy rozhodli jen o své vůli. Čang Siao-žuej, koordinátor WHO pro tradiční medicínu, uvedl, že lidé si často myslí, že to, co je přírodní, je také bezpečné. Často jim ale chybí vědomosti o tom, jak se postupy používají.

Podle lékaře Marka Majerčíka z Centra přírodní medicíny v Praze mohou nesprávně zvolené potravinové doplňky, užívané bez konzultace s odborníkem, nemocnému opravdu přitížit.

Akupunktura by však neměla podle něho nic zkazit. „Myslím si, že akupunktura od někoho, kdo čínské medicíně rozumí, by rozhodně neměla uškodit,“ říká.

Praktická lékařka Eva Pavláková ze Zlína, která provozuje 13 let akupunkturu, tvrdí, že v otázce potravinových doplňků je situace stejná jako v klasické medicíně s léky: „Lidé je prostě někdy užívají moc a někdy málo“.

Americký úřad pro kontrolu potravin a léčiv loni v prosinci varoval před potravinovými doplňky, které obsahují efedrin. Ten se v čínské tradiční medicíně nazývá ma chuang a používá se jako prostředek proti kašli.

„Většina zemí nekontroluje, jak se užívají prostředky získané z rostlin. Ve více než 90 státech se prodávají volně,“ uvádí Čang Siao-žuej.

Podle Vladimira Lephakina se potravinové doplňky často nepovažují za léčebné prostředky, a proto se jejich prodej nereguluje. Podotkl, že v několika zemích se v nich nalezlo značné množství těžkých kovů a někdy též stopy po narkotických látkách. Má za to, že ve všech zemích je třeba zavést přísnou kontrolu.

Hospodářské noviny

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?