WHO: Vakcíny proti prasečí chřipce nebude dost

16. 7. 2009 8:07
přidejte názor
Autor: Redakce
Světová zdravotnická organizace (WHO) zopakovala své varování před prasečí chřipkou. Upozornila také na to, že virus nelze zastavit a že všechny země budou potřebovat očkovací látku. Ne na všechny se ale dostane. Generální ředitelka WHO Margaret Chanová vyjádřila v úterý politování, že k očkovací látce mají přístup především nejvyspělejší země a na nejchudší se nedostává...


„Výrobní kapacity pro vakcínu proti chřipce nejsou nekonečné a bohužel jsou nedostatečné pro 6,8 miliardy lidí, z nichž téměř všichni mohou být tímto zcela novým a vysoce nakažlivým virem zasaženi,“ řekla Chanová.

Nákaza hrozí miliónům Italů

Virem prasečí chřipky by se do března příštího roku mohly nakazit tři až čtyři milióny Italů, řekl v úterý náměstek ministra zdravotnictví Ferruccio Fazio. První etapa očkování se na poloostrově uskuteční do konce letošního roku a bude se týkat 8,6 miliónu lidí, především zaměstnanců zdravotnictví, policistů, hasičů a důchodců.

Německo chystá očkování pro třetinu obyvatel

Kdyby nebylo očkování, mohlo by být v březnu 13 miliónů nakažených, dodal Fazio. Druhá fáze začne v únoru a bude se týkat zejména osob do 20 let. V Itálii, která patří k relativně nejméně zasaženým zemím v Evropě, zatím nikdo na A(H1N1) nezemřel, nakaženo je zde 224 lidí.

Také Německo chce podle ministerstva zdravotnictví začít s očkováním, mělo by jít o téměř třetinu obyvatel. Berlín hodlá objednat 25 miliónu dávek vakcíny, která se teprve vyvíjí.

Nejvíce postiženou zemí v Evropě je Británie, kde se nakazilo bezmála 10 tisíc a zemřelo 17 lidí. Skutečný počet mrtvých je ale podle odborníků mnohem vyšší, protože vláda přestala dělat laboratorní testy u všech podezřelých případů. Ministerstvo již objednalo 60 miliónů dávek vakcíny.

Počet nakažených stoupá také v zemích jihovýchodní a střední Evropy. Do úterního večera bylo podle agentury APA v Rumunsku známo 53, v Srbsku 50 a na Slovensku 30 případů onemocnění. V Chorvatsku je zatím 14 případů. Ve Slovinsku a Bulharsku bylo do 10. července deset infikovaných v každé zemi, v Maďarsku se před zhruba týdnem počet nemocných vyšplhal na 21.

Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?