WHO varuje: investice do výzkumu antibiotik klesají

26. 1. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Vzhledem k rostoucí antibiotické rezistenci a zvýšenému výskytu tuberkulózy je potřeba nových, účinnějších léků. Zdroje na tento výzkum však pomalu vysychají, píše agentura Reuters. Důvodem je současná ekonomická situace většiny farmaceutických firem, které poukazují na celkový pokles svých zisků...


Firmy se proto snaží investovat peníze do výzkumu těch léků, které budou pacienti užívat několik let (chronická onemocnění). Investice do výzkumu léků užívaných na léčbu krátkodobých onemocnění, tak stojí až v druhé řadě.

Pokles finančních prostředků, které jdou na výzkum antibiotik, znepokojuje představitele Světové zdravotnické organizace. „V současné době čelíme riziku, že kvůli rostoucí antibiotické rezistenci, nebudou za pár let k dispozici účinné látky proti stále silnějším bakteriím nebo proti rostoucím případům tuberkulózy,“ uvedl Richard Laing z WHO.

Světová zdravotnická organizace upozorňuje, že ochota firem investovat do výzkumu antimikrobiálních látek souvisí s návratností vložných financí. Problém přitom vyvolal živou diskusi mezi kontrolními úřady a farmaceutickými firmami.

ANTIBIOTICKÁ REZISTENCE:
Problém rezistence vznikl v souvislosti s masivní spotřebou antibiotik. V současnosti zasáhla rezistence s různou intenzitou všechny mikroby a skupiny antibiotik bez ohledu na geografickou lokalizaci. V některých oblastech světa s vysokou prevalencí rezistence je tento syndrom antibiotické rezistence tak závažný, že prakticky znamená konec původně úspěšné éry antibiotik. Pro ilustraci jsou uvedeny některé výsledky evropské a národní surveillance rezistence. Například bylo zjištěno, že u většiny sledovaných bakterií se v Evropě uplatňuje tzv. severojižní gradient rezistence, kdy severské země s tradičně nejnižší spotřebou antibiotik mají také nejnižší prevalenci antibiotické rezistence, zatímco na jihu Evropy je rezistence mnohonásobně vyšší. Invazivní izoláty MRSA (methicillin-resistant Staphylococcocus aureus, neboli kmeny těchto bakterií rezistentní k methicilinu/oxacilinu, obvykle současně multirezistentní k několika skupinám antibiotik), jsou rozšířeny prakticky na celém území ČR.
ZDROJ:
Surveillance antibiotické rezistence
RNDr. Pavla Urbášková, CSc.,Národní referenční laboratoř pro antibiotika,
Státní zdravotní ústav Praha

(ivb), www.Zdravi.Euro.cz, 26.1. 2004

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?