WHO varuje před nárůstem případů tropické horečky dengue

18. 10. 2010 8:04
přidejte názor
Autor: Redakce
Více než na dvojnásobek za posledních deset let vzrostl počet onemocnění potenciálně smrtelné horečky dengue, oznámila to podle serveru BBC Světová zdravotnická organizace (WHO).


Epidemie této tropické horečky, kterou přenášejí komáři, představuje podle WHO jednu z největších zdravotních hrozeb v celosvětovém měřítku.

WHO podle BBC také varovalo, že pokud státy co nejdříve nepodniknou účinné preventivní kroky zaměřené především na redukci komárů, situace se bude pouze zhoršovat.

Horečkou dengue jsou podle údajů WHO ohroženy dvě pětiny světové populace, tedy asi 2,5 miliardy lidí. Více než 70 procent z nich obývá asijsko-pacifickou oblast.

Zaznamenaný nárůst počtu pacientů s diagnózou horečky dengue může způsobovat více faktorů, mezi které se podle WHO řadí také vyšší lidnatost měst a častější cestování infikovaných jedinců do zahraničí.

Podle WHO zatím není důkaz pro to, že by zvýšený počet případů horečky dengue souvisel s globálním oteplováním. Vyšší teploty a větší množství dešťových srážek však vytvářejí ideální podmínky pro rozmnožování komárů, kteří nemoc přenášejí.

Horečka dengue je vážná, a potenciálně i smrtelná nemoc. Její příznaky zahrnují především vysokou horečku, bolesti kloubů a nevolnost. Ve vážných případech může virus horečky dengue způsobit vnitřní krvácení, zbytnění jater, zástavu krevního oběhu a smrt. Doposud neexistuje žádný účinný lék nebo očkovací látka, jediným řešením je prevence.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?