WHO varuje před nedostatkem ochrany při vybíjení drůbeže v Asii

30. 1. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Světová zdravotnická organizace varovala před nedostatkem ochrany pracovníků při vybíjení drůbeže postižené ptačí chřipkou v asijských zemích. WHO upozornila, že v řadě případů nemají dotyční na sobě ani rukavice a ochranné brýle...


BANGKOK - „Snaží se odstranit množství zvířat, což je také žádané, ale pokud se při tom vystavují viru, mohlo by to zmařit požadovaný účel,“ prohlásila mluvčí WHO Maria Chengová.

Na televizních záběrech a fotografiích v novinách se často objevují lidé s holýma rukama, bez ochranných brýlí a masek, kteří odhazují kuřecí mrtvolky do hromadných hrobů nebo živá kuřata cpou do pytlů.

„Vídáme lidi s holýma rukama a nezakrytýma očima, nezakrytými nosy a ústy, jimiž mohou vdechovat virus,“ říká Chengová.

WHO proto již také vyzvala bohatší státy, aby finančně i technicky pomohly při řešení krize. Austrálie oznámila, že věnuje regionálním organizacím na tento účel asi tři čtvrtě milionu dolarů.

Ptačí chřipka již postihla Čínu, Thajsko, Vietnam, Indonésii, Kambodžu, Japonsko, Jižní Koreu, Laos, Tchaj-wan a Pákistán. Ve Vietnamu a v Thajsku došlo k přenosu choroby na člověka a nákaze tam podlehlo celkem deset lidí.

Thajsko, které patří k nejhůře zasaženým zemím, dnes oznámilo, že se vybíjení drůbeže blíží k závěru. Singapur, který se nachází v krizové oblasti, ale zatím

nezaznamenal ptačí chřipku ani u drůbeže, zahájil preventivní likvidaci vran. Ty jsou podezřelé z přenášení infekce, protože se živí mrtvými ptáky.

DÁLE ČTĚTE:
Ptačí chřipka začala před rokem v Číně, tamní úřady to popírají
Thajsko zkoumá možnost nákazy ptačí chřipkou od tažných ptáků

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?