WHO varuje před rostoucím počtem padělaných léků

12. 11. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
V poslední době se po celém světě množí případy padělených léků.Ty mohou být v lepším případě neúčinné, v horším případě ohrožují zdraví pacienta. Světová zdravotnická organizace varovala, že padělané léky se rozšiřují hlavně proto, že jejich výroba a prodej je nenáročný...


V jihovýchodní Asii nyní zahájila WHO proti tomuto problému kampaň. Informuje o tom agentura AFP.

V rozvojových zemích tvoří padělané léky jednu čtvrtinu všech užívaných léčiv proti malárii, tuberkulóze či AIDS. Západní země mají zase problém s padělky léků typu Viagra, které jsou snadno dostupné po internetu.

„Boj proti nekvalitním nebo ilegálně prodávaným lékům je nyní důležitějším problémem než kdy předtím,“ uvedl generální ředitel WHO I Čong Wuk.

„Dostupnost bezpečné a efektivní léčby AIDS a dalších onemocnění už dlouhou dobu není možnost, ale imperativ,“ uvedl šéf WHO ve svém prohlášení.

Americký Úřad pro kontrolu léčiv (FDA) odhaduje, že padělané léky tvoří 10 procent celosvětového trhu s léčivy. Výrobci a obchodnící těchto padělků si přitom každý rok příjdou zhruba na 32 miliard dolarů.

„Tento problém se stává celosvětovým problémem proto, že odpadávají obchodní bariéry,“ uvedla mluvčí WHO Daniela Bagozziová. Také produkce padělků není podle Bagozziové nic složitého.

V mnoha případech totiž podvodníci plní kapsule například moukou. Většina padělků se přitom vyrábí takzvaně „na koleni“ spíše než ve velkých továrnách.

Problémem je podle WHO také to, že v mnoho zemí nemá dostatečné zákony, které by padělatele od činnosti odrazovaly.

(ivb), www.Zdravi.Euro.cz, 12.11. 2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?