WHO varuje svět před nemocemi podobnými SARS

12. 9. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Svět se musí připravit na to, že bude v tomto století čelit náporu mnohem více nemocí podobných akutnímu syndromu dýchacích cest. Prohlásil to generální ředitel Světové zdravotnické organizace I Čong-wuk...


DILLÍ - Svět se musí připravit na to, že bude v tomto století čelit náporu mnohem více nemocí podobných akutnímu syndromu dýchacích cest (SARS). Prohlásil to ve čtvrtek v indické metropoli Dillí generální ředitel Světové zdravotnické

organizace I Čong-wuk.

„SARS byla první epidemie 21. století, ale nebude poslední. Očekávám, že bude mnoho dalších problémů podobných SARS v následujících letech,“ řekl šéf WHO, který je z Jižní Koreje.

Tento týden se objevily zprávy, že v Singapuru byl potvrzen nový případ nakažení SARS. I Čong-wuk ale řekl, že symptomy nakažení se neslučují s definicí SARS, jak ji formulovala WHO.

Singapurští zdravotníci udělali dva ověřovací testy, které podle nich byly pozitivní. WHO nicméně vydala prohlášení, že jediný případ SARS, pokud by byl skutečně potvrzený, nepředstavuje novou hrozbu rozšíření nemoci.

Přesto je podle šéfa WHO nutné připravit se na další podobné nemoci. Ponaučením podle něj je, že postižené země musejí vycházet s informacemi upřímně vstříc. Žádnou zemi v případě SARS nejmenoval.

Byla to ale Čína, kde nemoc vypukla a kde místní úřady a lékaři velmi liknavě poskytovali potřebné informace o formě nákazy a o rychlosti jejího šíření.

SARS se rozšířil koncem loňského roku z jižní Číny a počátkem letošního roku postihl na 30 zemí. Zemřelo na něj přes 800 osob a dalších 8500 bylo nakaženo. WHO 5. července prohlásila, že se podařilo dostat epidemii pod kontrolu.

WHO je mezinárodní odborná organizace OSN, jejímž základním posláním je dosáhnout co nejvyšší zdravotní úrovně všech národů mezinárodní spoluprací při prevenci chorob, při zamezování epidemií a zvyšování veřejné hygieny.

Pomáhá při organizaci zdravotnictví, poskytuje jednotlivým vládám potřebnou technickou i poradní pomoc, připravuje normy pro léčiva a potraviny, sleduje oblasti s výskytem epidemií a dává podněty a podniká kroky k vymýcení endemických, epidemických, pandemických a jiných chorob.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?