WHO vyškrtla Peking ze seznamu míst, kde se šíří SARS

24. 6. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Světová zdravotnická organizace vyškrtla Peking ze svého seznamu míst, kde se šíří infekční nemoc SARS. WHO rovněž zrušila varování před cestami do čínské metropole...


PEKING/ŽENEVA -

Peking byl vůbec nejpostiženějším městem na světě. Rozhodnutí WHO je známkou, že nová nemoc SARS, která se velmi rychle šířila po zeměkouli, je v zásadě zvládnuta. Na seznamu míst, kde stále hrozí, zůstává pouze Tchaj-wan a Toronto.

Prakticky všechny asijské země, do nichž WHO nedoporučovala cestovat, zaznamenaly prudký odliv turistů a hospodářský pokles.

Tchaj-wan oznámil, že ještě v tomto týdnu požádá o vyřazení z listiny míst, kde SARS stále hrozí, protože už od 15. června nebyl žádný nový případ na ostrově nezjištěn. WHO považuje šíření SARS za zvládnuté, jestliže se žádný nový případ neobjeví po dobu 20 dnů, což je dvojnásobek inkubační doby této nemoci.

Choroba SARS se objevila loni v listopadu v jihočínské provincii Kuang-tung. Do přibližně 30 zemí ji zavlekly osoby, které cestovaly letadly. V Číně bylo touto nemocí nakaženo 5326 lidí a 347 pacientů na ni zemřelo. V ČR se žádné podezření na SARS nepotvrdilo.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?