WHO: Zakažme krevní testy na TBC

10. 8. 2011 7:52
přidejte názor
Autor: Redakce
Podle Světové zdravotnické organizace jsou krevní testy určené ke zjištění nákazy tuberkulózou nepřesné a měly by být zakázány.


Jak vyplývá z údajů Světové zdravotnické organizace (WHO), každým rokem jsou ve světě provedeny více než 2 miliony těchto testů. Podle organizace jsou však krevní testy na odhalení tuberkulózy neetické, často vedou k chybné diagnóze a následně i chybné léčbě pacienta.

WHO dokonce tvrdí, že diagnostické sety, jež se používají především v rozvojových zemích, ale z nichž většina je vyráběna v Evropě či Severní Americe, ukazují chybné výsledky až v 50 % případů. Ředitel sekce WHO pro boj s tuberkulózou dr. Mario Raviglone proto uvedl, že tyto testy musejí být zakázány.

Neetická praxe

„Krevní testy používané pro diagnózu tuberkulózy jsou nepřesné, nekonzistentní a ohrožují životy pacientů,“ prohlásil doktor Raviglone. Největším problémem je podle něho příliš nízká citlivost některých diagnostických setů, které kvůli ní nedokáží onemocnění u pacienta odhalit.

„Podklady, které jsme získali během několika posledních měsíců, jasně ukazují, že u každého druhého pacienta dojde při vyšetření pomocí krevních testů k chybnému výsledku. Přitom se nejedná jen o případy, kdy je nemocnému řečeno, že tuberkulózu nemá, ačkoli je nakažený, ale také o opačný jev, kdy testy ukáží, že pacient nemocný je, i když se o tuberkulózu nejedná,“ dodala dr. Karen Weyerová z WHO.

„Falešná negativita znamená, že pacient nedostane odpovídající léčbu, což v mnoha případech končí smrtí, navíc může nemoc dále šířit. Falešná pozitivita má za následek zcela zbytečnou léčbu choroby, jíž pacient netrpí, zatímco skutečná příčina jeho zdravotních potíží zůstává nadále neodhalena. Proto tvrdíme, že používání setů na krevní testy, jež mají prokázat TBC, je neetické a vyzýváme vlády, aby zvážily jejich zákaz, neboť hrozbu nepředstavuje jen samotná tuberkulóza, ale i tyto neefektivní testy,“ doplnila Karen Weyerová.

Podle WHO se diagnostické sady, jež byly vyrobeny v Evropě či Severní Americe, kvůli přísným regulacím v místě svého vzniku používat nesmějí. Rozvojové země však tak silné kontrolní mechanismy nemají.
Tuberkulóza si každoročně vyžádá 1,7 milionu lidských životů a je hlavní příčinou úmrtí pacientů s HIV/AIDS.

(zdroj: BBC)

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?