WHO: Zjištění ptačí chřipky u koček neznamená vyšší riziko u lidí

23. 2. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Zjištění výskytu ptačí chřipky u koček v Thajsku nemusí podle WHO nutně znamenat, že se zvýšilo riziko nákazy pro člověka. Není to ještě důvod, že by mělo dojít k obávané mutaci viru, po níž by se stal pro lidi více nebezpečný...


ŽENEVA - uvedla WHO. Zdůraznila, že všechny závěry ohledně nebezpečí přenosu nemoci z domácí kočky na člověka jsou nyní předčasné. Thajské úřady spolu s Organizací OSN pro výživu a zemědělství (FAO) stále ještě pokračují v dalších testech, sdělila WHO.

Z Thajska dnes přišla zpráva, že testy potvrdily úhyn dvou domácích koček na stejnou ptačí chřipku, která v Asii již způsobila smrt nejméně 22 lidí. U koček vědci nalezli virus ptačí chřipky H5N1. Jde o první případ zjištění viru u domácích zvířat.

WHO přiznala, že omezený počet savců, například prasata nebo fretky, by mohl být nakažen přirozenou cestou virem chřipky, která je svým genetickým složením čistě ptačí.

Z těchto živočišných druhů mají pro lidské zdraví význam jen prasata, uvedla WHO, poněvadž u prasete by mohl virus ptačí chřipky mutovat, což by mohlo být pro lidské zdraví nebezpečné.

V nynější epidemii ptačí chřipky dosud nebyl žádný přenos viru H5N1 z člověka na člověka potvrzen.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?