WONCA: Posilte roli českých praktických lékařů

19. 7. 2013 6:08
přidejte názor
Autor: Redakce
Praha ve dnech 25.–29. června poprvé v historii hostila Světovou konferenci praktických a rodinných lékařů (WONCA). Kongresové centrum v Praze navštívilo na 3600 praktiků ze všech kontinentů. Debatovali o významu a roli praktického lékařství v různých zdravotnických systémech.


Světovou konferenci WONCA 2013 navštívila i generální ředitelka Světové zdravotnické organizace (WHO) Margaret Chanová, která ve svém úvodním projevu zdůraznila význam praktických/rodinných lékařů v celém systému poskytování zdravotní péče. Podle Margaret Chanové jsou praktičtí lékaři neprávem podceňovanými hrdiny zdravotních systémů, neboť jsou to právě oni, kdo jako první přicházejí do styku s pacienty.

Lékaři v první linii

Její slova potvrdil i odstupující ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09), který dlouhodobě klade důraz na podporu a posílení role primární péče v systému. „Účast WHO ukazuje, že v oblasti organizace zdravotnictví stále platí, že poskytování zdravotních služeb musí být hierarchizováno. Linie prvního kontaktu s pacientem je prakticky ve všech zemích zastávána praktickými lékaři s různými kompetencemi a v tomto směru máme stále ještě co dohánět,“ uvedl ministr na úvodní tiskové konferenci v narážce na nadměrné využívání specialistů, které je podle něho často nejen zbytečné, ale také nesrovnatelně nákladnější.

Zástupce organizačního výboru konference a vědecký sekretář Společnosti všeobecného lékařství ČLS JEP Bohumil Seifert vyjádřil přání, aby konference byla vnímána jako signál veřejnosti, že praktické lékařství je jedinečný obor medicíny, který má velký potenciál, jenž dosud nebyl plně využit.

Prezident WONCA Richard Roberts z USA pak připomněl zkušenosti, které ukazují, že nejlepší zdravotnictví je v zemích se silnou primární péčí – jako příklad uvedl země severní Evropy.

„V mé zemi vydáváme na zdravotnictví 18 procent HDP, což představuje přibližně 8 tisíc dolarů na každého Američana, přesto se co do výsledků medicíny nacházíme až na 31. místě na světě. Máme všechny specializace, na které si dokážete vzpomenout, řadu skvělých nemocnic a nejvyspělejší technologie, přesto je zde stále 30 zemí, které naši práci dělají lépe než my. Důvod, proč jsou na tom tyto státy lépe než USA, vězí právě v úrovni praktických lékařů a primární péče jako takové,“ konstatoval profesor Roberts.

Efektivita a udržitelnost

Světová konference WONCA 2013 ukázala, že problematika financování a otázka efektivity ve zdravotnictví není specifická pouze pro Českou republiku, ale že se jedná o globální problém, který může částečně řešit právě podpora primární péči. „Praktické lékařství je schopno přispět k efektivnímu řešení mnohých problémů současného i budoucího zdravotnictví, zejména s ohledem na stárnutí populace a přibývání chronicky nemocných osob. Silná primární péče znamená kvalitní a zaplatitelné zdravotnictví,“ míní docent Seifert.

S tím souhlasí i Richard Roberts, podle kterého však kvalitu primární péče neurčuje pouze množství peněz, jež do tohoto segmentu vlády investují, ale také rozsah kompetencí praktických a rodinných lékařů. „Specialisté zabývající se fungováním zdravotních systému vám vždy řeknou, že čím více peněz investujete do primární péče, tím lepší výsledek získáte. Nejde však pouze o peníze. Měli bychom praktickým lékařům uvolnit ruce. Možná některé lékaře v České republice znervózním, protože s posílením jejich role souvisí také více práce. Důležité však je, abychom si uvědomili, že čím více tento segment budeme podporovat, tím lepší budou výsledky celého systému zdravotní péče, a to za nesrovnatelně nižší náklady,“ míní prezident WONCA.

Podle jeho slov patří čeští praktici mezi světovou špičku. „Měl jsem možnost navštívit zdejší praktické lékaře a mluvil jsem jak s jejich sestrami, tak i s některými pacienty. Z toho, co vím a co jsem se dozvěděl, soudím, že v České republice je tento obor na velmi vysoké úrovni. Kvalita ale nepřišla sama od sebe – je to výsledek soustavného úsilí a studia několika generací lékařů,“ uzavřel profesor Roberts.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?