WSJ: Johnson&Johnson zaplatí 2,5 miliardy kvůli umělým kloubům

20. 11. 2013 7:34
přidejte názor
Autor: Redakce
Americká společnost Johnson & Johnson zaplatí nejméně 2,5 miliardy dolarů (více než 50 miliard Kč) za urovnání tisíců sporů s pacienty. Ti se domáhají odškodného za zdravotní potíže, které jim údajně způsobily umělé náhrady kyčelních kloubů, jichž je firma výrobcem. S odvoláním na nejmenované zdroje to dnes napsal server listu The Wall Street Journal (WSJ).


Johnson & Johnson podle zdrojů listu zaplatí 250 000 dolarů za každou operaci, při kterých lékaři zhruba 8000 pacientům v USA voperovali umělý kyčelní kloub. Společnost prý také založí fond, z jehož prostředků se mají hradit náklady spojené s mimořádnou újmou nebo s opakovanými chirurgickými zákroky při náhradách kyčelních kloubů. Fond má prý disponovat částkou 475 milionů dolarů.

Strany sporu nyní jednají o konečných podmínkách a dohodu by prý mohly oznámit v nejbližší době. Schválit ji ale ještě bude muset soudce federálního soudu.

Společnost už vydala blíže neupřesněnou částku na operace, při kterých byly některým pacientům voperovány kyčelní implantáty ASR, u kterých jsou kloubní jamka i kulová plocha hlavice vyrobeny z kovu. Umělý kloub pro společnost Johnson & Johnson vyrobila její protetická jednotka DePuy Orthopaedics.

Americký úřad pro kontrolu potravin a léků (FDA) ale firmu Johnson & Johnson a další výrobce celokovových náhrad kyčelních kloubů požádal, aby tyto výrobky kvůli možným zdravotním rizikům sledovaly. Objevily se totiž obavy, že se z nich do krve dostávají potenciálně nebezpečné jedovaté látky.

Johnson & Johnson uvedl, že sporné náhrady stáhl z oběhu v roce 2010, když se objevily první náznaky problémů u pacientů ve Velké Británii.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?