www.nconzo.cz krok druhý – odkaz O nás

11. 5. 2009 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
V minulém čísle jsme popsali hlavní (domovskou) Home page stránku. Tentokráte se budeme podrobněji zabývat prvním odkazem z hlavní lišty O nás. S trochou nadsázky je to taková „úřední deska“ informací o všem podstatném, co by veřejnost o instituci NCO NZO měla vědět. Zaměříme se na stránky zobrazené na levé straně.


V „Profilu organizace“ (obr. 1) jsou obsaženy informace, které přiblíží nejen současné dění a aktuálně realizované akce, ale najdete zde i zajímavé informace o Centru, které v příštím roce oslaví významné a kulaté jubileum 50 let činnosti od svého založení (v roce 1960). K tomuto výročí se také pokusíme pro vás připravit sérii zajímavých článků.

K profilu každé organizace patří základní dokument, kterým je Zřizovací listina. Zřizovatelem Centra je Ministerstvo zdravotnictví ČR. Tato vydaná a schválená listina stanovuje, za jakým účelem bylo Centrum zřízeno a jaké jsou předměty všech jeho činností.

Jak se daří každoročně naplňovat plánované úkoly, jaké vzdělávací akce byly realizovány a pro kolik klientů a mnoho dalších důležitých informací včetně přehledu o hospodaření Centra s finančními prostředky můžete najít v dalším odkaze Výroční zprávy, jež jsou vystaveny a zveřejněny na základě povinnosti vyplývající ze zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím. Zajímavé a vybrané akce, konference, informace vydané denním či odborným tiskem, upozornění na významné návštěvy aj. najdete pod odkazem Tiskové zprávy.

V odkaze Historie je prozatím zájemcům k dispozici několik významných dat a časových úseků, kterými Centrum od svého vzniku prošlo. Najdete zde i zajímavosti z výstavby některých částí komplexu budov sídla Centra, např. architektonické řešení hotelové části budovy A. Dalším stručným přehledem je vývoj oboru českého ošetřovatelství obecně, který se snaží mapovat a zpracovávat Archiv ošetřovatelství Centra (např. odznaky sester, obr. 2 až 4).

Organizační struktura a další odkazy

Organizační struktura každé instituce musí být přizpůsobena potřebám a specifikám dané společnosti. Je potřeba zohlednit způsob řízení, uspořádání organizace, podnikovou kulturu, okolí a další faktory. Jednotlivé činnosti jsou mezi sebou propojeny logickými vazbami a přestože je organizace členěna na úseky či odbory, navenek musí prosperovat a působit jako celek.

Na organi -zační struktuře také závisí, jaké kontakty jsou používány a jak bude řízen vztah klient/Centrum. V Centru platí, že na prvním místě je vždy klient. Centrum je členěno na tři hlavní samostatné úseky, s je -jichž posláním a hlavními činnostmi se nyní seznámíme podrobněji. (obr. 5)

V prvním podokazu (linku) je velmi stručně představeno vedení NCO NZO a hlavní kontakty na ředitelství a náměstky jednotlivých úseků. V pravé části zobrazené stránky jsou aktivně zpřístupněny úseky přímo řízené ředitelkou Centra, jsou zde uvedeni odpovědní pracovníci a jejich kontakty.

(Pozn.: Při dalším prohlížení stránek jednotlivých útvarů a odborů doporučujeme pracovat s aktivními odkazy umístěnými vždy na pravé straně jednotlivé zobrazené stránky.)

První organizační složkou je Pedagogický úsek (PÚ). Při otevření stránky, doporučuji dále pracovat a vyhledávat informace opět na aktivní pravé straně. Zobrazí se vám přehled jednotlivých kateder. (obr. 6)

Po rozkliknutí odkazu katedry se uprostřed stránky zobrazí text, popisující činnosti příslušné katedry, kontakt na jejího vedoucího a nabídka vzdělávacích akcí. „Pod čarou“ jsou zobrazeny aktivní odkazy na subkatedry, které pod katedru svým zaměřením patří a kontakt na odborného pracovníka subkatedry. (obr. 7)

(Pozn.: Tato vyhledávací strategie je u všech kateder a jejich subkateder stejná, a proto uvádíme jako příklad pouze jednu z nich.) Na pravé (aktivní) straně, pod informacemi a nabídkami kateder, najdete další odbor tohoto PÚ, a sice odbor organizace a podpory vzdělávání. Ten se dále člení na dvě oddělení vzdělávacích akcí a oddělení specializačního studia a evidence. (Tento odkaz bude v blízké době upraven pro jednodušší vyhledávání.) Podrobnější informace o uvedených odděleních najdete při kliknutí na jejich název.

Druhým úsekem Centra je Úsek regulace nelékařských zdravotnických povolání a výzkumu, obecné informace se zobrazí při rozkliknutí odkazu. Do jeho gesce spadají přímo řízené úseky, které řeší problematiku spojenou s celoživotním vzděláváním, regulací a povinnou registraci nelékařských zdravotnických pracovníků ve zdravotnictví. Na pravé straně jsou opět k rozkliknutí aktivní odkazy, které podrobněji seznamují s jednotlivými úseky. (obr. 8) Najdete zde i všechny kontakty na odpovědné pracovníky.

Prací úseku Registru vzhledem k rozsahu jeho činností a povinností se bude zabývat samostatný článek.

Vaše náměty, připomínky a doporučení vztahující se k internetovým stránkám Centra rádi přijmou odborní pracovníci IT oddělení – spojení na jeho odborné pracovníky najdete v posledním aktivním pododkazu (linku) na této stránce.

Posledním, neméně důležitým odkazem na stránce O nás, je odkaz na Úsek ekonomický a Úsek hospodářsko technických činností. (obr. 9) Zajišťuje většinu nadstavbových služeb pro účastníky vzdělávacích akcí a další klienty, jako je ubytování, stravování, prodej skript a v neposlední řadě nabízí velkou škálu služeb tiskového oddělení a střediska DTP. Do jeho kompetencí spadá i nabídka pronájmů, o nichž jsem se zmínila v minulém článku (Info & NCO NZO, Sestra 3/09). K získání podrobnějších informací doporučuji pracovat s aktivními linky na pravé straně stránky.

V posledním oddíle odkazů umístěných na levé straně pod názvem Ostatní na stránce O nás, najdete kontakty na protikorupční linku, můžete také zaslat stížnost v případě své nespokojenosti s jakoukoli službou vám poskytovanou pracovníky Centra. Není účelem se zde dopodrobna zabývat rozborem jednotlivých informací ukrytých pod jednotlivými odkazy, protože jejich obsah se zpřístupní rozkliknutím každého z nich.

Jak jsem již uvedla výše, rádi přivítáme vaši zkušenost v orientaci a vyhledávání na našich www, které bychom rádi připravovali k vaší spokojenosti. V případě, že budete mít podnětnou připomínku nebo nápad, jak je vylepšit, předem děkujeme za spolupráci.

Závěrem mi dovolte citát: Není větší chyby, než přestat zkoušet. (Johann Wolfgang Goethe)


Mgr. Alena Drdulová, Vedoucí VZI, marketing, NCO NZO, Brno (alena@knihovna.nconzo.cz)

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?