Z bývalé vojenské nemocnice se stane domov pro seniory

31. 5. 2011 8:05
přidejte názor
Autor: Redakce
Město Terezín vybralo kupce zdevastované nemocnice. Nový majitel areál odkoupí za 9 milionů korun.


Ruina bývalé vojenské nemocnice se má po dlouhých šestnácti letech dočkat smysluplného využití. Zastupitelé města Terezín totiž minulý týden na mimořádném jednání vybrali nového majitele areálu se zdevastovanou budovou. Z ní se má stát domov pro seniory.

„Definitivně odprodej areálu vojenské nemocnice na Krétě soukromému podnikateli projednáme na řádném zasedání zastupitelstva ve druhé polovině června, do té doby by měla být připravena kupní smlouva,“ řekla starostka Terezína Růžena Čechová. Ta rovněž potvrdila, že z původní trojice zájemců se rozhodovalo jen mezi dvěma.

„Zastupitelé měli možnost se seznámit s konkrétními a bezesporu vážně myšlenými nabídkami. Jednoho žadatele jsme z posuzování vyřadili.“ Podle Čechové hrál pro nového kupce, kterým se stala společnost DS Morava, a. s., především fakt, že s provozováním domova pro seniory má firma zkušenosti.

„Po důkladném posouzení nabídek byla upřednostněna právě tato společnost, která je registrovaným poskytovatelem sociálních služeb.“ „V současné době provozujeme a vlastníme domov pro seniory a domov se zvláštním režimem v obci Šanov na Znojemsku,“ řekl ředitel domova Jiří Dušek. „Terezín je pro nás zajímavý tím, že chceme působit i na severu Čech. Postupně bychom rádi vytvořili síť domovů pro seniory napříč republikou.

Cena rozhodla

Zastupitelé dali přednost DS Morava i kvůli tomu, že podnikatelé nakonec souhlasili s navýšením kupní ceny ze sedmi na devět milionů korun. „Chtěli jsme víc, než původně nabízeli. Také rozhodlo to, že se hlavní budova nebude bourat. Jejich statik v Terezíně několikrát byl a i když je objekt zdevastován a příčky vybourány, nosné konstrukce vyhovují,“ sdělila Čechová.

„Věříme, že tentokrát bude areál zrekonstruován. Zaštítili se tím, že už dva objekty rekontruovali a třetí mají v realizaci. Do dvou let mají vybudovat domov pro seniory s kapacitou 140 klientů a 70 zaměstnanců. Počítá se s dvou a třílužkovými pokoji,“ dodala.

Garance pro město

Podle terezínské starostky někteří zastupitelé požadovali zakotvit do smlouvy garanční podmínky, aby stavba byla dokončena a areál skutečně sloužil jako domov pro seniory. „Vzhledem k tomu, že mají získat učelový úvěr, spokojíme se jen s tím, že v kupní smlouvě bude uvedeno, pro jaký účel areál odkupují. Konkrétní znění smlouvy ale ještě není vyhotoveno,“ řekla Čechová.

„Začít stavět bychom chtěli ještě tento rok, záleží na tom, kdy dostaneme stavební povolení. Tomu ještě předchází územní řízení, ale vzhledem k tomu, že nebudeme plošně nic měnit, mohlo by být sloučeno,“ vysvětlil Dušel z DS Morava. „Jako nejzazší termín dokončení rekonstrukce jsme si stanovili jaro 2013.“

Podle Růženy Čechové firma DS Morava kupní cenu zaplatí ve třech splátkách. „Deset procent z ceny složí jako jistinu při podpisu smlouvy, do 30. září musí zaplatit druhou splátku a třetí při získání stavebního povolení,“ prozradila terezínská starostka.

Město věří, že tentokrát bude záměr naplněn a nedojde k tomu, co se stalo v minulosti. Objekt se v 90. letech dal do pronájmu za jednu korunu s myšlenkou, že jej nájemce zrevitalizuje. Městu sliboval, že vybuduje lepší penzion pro důchodce, část objektu přestaví na malometrážní byty a část ponechá jako nadstandard.

Ale nakonec to dopadlo opačně - místo zhodnocení objektu je bývalá nemocnice v dezolátním stavu. Město se navíc s nájemcem soudí. „Je to dlouhodobý spor o tom, že bývalý nájemce udělal nějaké stavební úpravy, jako je vytrhání zděných příček, a požadoval to po nás proplatit,“ řekla Čechová. „Město ale v první instanci vyhrálo, takže nemusí platit to, co bývalý nájemce chce, protože naopak on způsobil škodu městu.“

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?