Z Česka chce odejít tři a půl tisíce lékařů

22. 10. 2010 9:32
přidejte názor
Autor: Redakce
Už téměř tři a půl tisíce nespokojených lékařů z celkových zhruba třinácti tisíc chce podle odborářů na konci letošního roku kvůli nízkým mzdám odejít z nemocnic.


Číslo uvedl při setkání s lékaři karlovarské nemocnice Martin Engel, šéf Lékařského odborového klubu – Svazu českých lékařů (LOK-SČL). „Kdybych byl ministrem zdravotnictví, tak bych rozhodně při takto vysokých počtech protestujících lékařů nebyl klidný,“ prohlásil v karlovarské nemocnici.

Konkrétně v ní deklaraci Děkujeme, odcházíme už podepsalo více než 40 procent lékařů, v chebské nemocnice přes 30 procent.Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) však z lékařské kampaně Děkujeme, odcházíme příliš velký strach nemá, jak řekl Právu na lékařském veletrhu v Brně, který dnes končí.„Kdyby odešla čtvrtina lékařů z těch, kteří výzvy podepisují, byl by to velký zásah do nemocniční medicíny, ale já se těchto odchodů nebojím. Ministerstvo sleduje tuto problematiku velmi pečlivě. Nemáme sice příliš mnoho nástrojů, jak to ovlivnit, protože jsme situaci zčásti podědili a situace je vázaná na požadavky odborářů na velmi výrazné zvýšení platů. To my slíbit v této situaci nemůžeme. Jediné, co jsem slíbil a pracuji na tom, je plnit požadavky mladých lékařů na kultivaci našeho vzdělávacího systému pro lékaře,“ řekl Právu ministr.

Podle něho jsou sice platové požadavky lékařů oprávněné, ale nyní jen těžko řešitelné.
„Jednadvacet let jsme na okraji zájmů, takže nás nikdo nemůže vinit z netrpělivosti nebo hrabivosti,“ konstatoval Engel a zdůraznil, že lékaři nepožadují navýšení mezd z prostředků státního rozpočtu. „Potřebné tři a půl miliardy korun jsou v systému zdravotnictví. Jen je třeba zlevnit zakázky a zefektivnit manažerské rozhodování v nemocnicích,“ uvedl.

Podle Hegera by masovější odchody lékařů za hranice sice nepředstavovaly krizi charakteru živelné události, určité problémy však přiznal.„Útlum by nepochybně nastal, péče by se stala pro pacienty méně pohodovou a pohodlnou. Lékaři by s nimi mluvili ještě méně, než je tomu dnes. Vlastní péče by však postižena být neměla. Větší prioritu by měly akutní případy, prodlužovaly by se méně akutní stavy, ovšem péče, která je v oblasti záchrany zdraví, by zůstala zachována,“ dodal ministr.

Podle něho má zdravotnictví dost rezerv a existuje hodně možností, jak odcházející lékaře nahradit. Mimo jiné i úbytkem přebujelé administrativy, kterou musí lékaři vypracovávat.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?