Z Česka mizí první lék proto, že byl příliš levný

16. 1. 2012 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
V Česku se nebude prodávat první lék proto, že je tak laciný, že se to farmaceutické firmě nevyplatí. Podle deníku Dnes (MfD) jde o Ganaton - lék, který ovlivňuje pohyblivost trávicího traktu, popohání zpomalené trávení.


„Důvodem je drastické snížení úhrady, tedy toho, co za lék platí pojišťovny, z května loňského roku. Abychom udrželi minimální doplatek pro pacienty (31 korun), prodáváme lék od té doby téměř za výrobní náklady,“ řekl listu Petr Machalík ze společnosti Abbot.

To se podle MfD nevyplatí, protože Česko je příliš malý trh. Doprodávají se proto skladové zásoby a další balení už do země výrobce nedodá. Měsíčně si přitom prodalo 10.000 až 12.000 balení léku, což není úplně zanedbatelné množství pacientů, kterým lék sloužil.

Deník uvedl, že je to možná cena za snahu českých úřadů a politiků, aby v ČR byly nejlevnější léky v Evropě, některé léky tak pro Čechy nebudou dostupné.

„Každý rok se rozhodne řada firem stáhnout z prodeje nějaký svůj lék, ale důvody jsou různé a nám je neříkají, takže nevím, zda jsou další takové případy,“ uvedla mluvčí Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Veronika Petláková.

Ganaton není lék, na němž by závisely životy, ale zlepšoval jejich kvalitu. „Teoreticky se nic nestane, když zmizí z trhu. Ovšem je pravda, že za něj není žádná náhrada,“ řekl dnešní MfD gastroenterolog Jan Martínek.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?